Латвія має бути готова щонайменше 10 днів чинити опір будь-якій агресії – міністр оборони

Понеділок, 27 лютого 2023, 18:03

У разі будь-якої агресії чи загрози Латвія має бути здатною чинити опір щонайменше 10 днів.

Про це заявила міністр оборони Латвії Інара Мурнієце на дискусії про майбутню концепцію державної оборони, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Північноатлантичний договір передбачає, що збройний напад на одну країну вважатиметься нападом на всі держави-члени НАТО, однак міністерка звернула увагу на те, що згідно з цим договором кожна країна зобов'язується впродовж тривалого часу ефективно підтримувати і розвивати свої індивідуальні та колективні сили для протистояння збройному нападу.

Говорячи про основні загрози в нашому регіоні, Мурнієце не вважає, що найближчим часом у Росії відбудуться зміни. У війні, розпочатій Росією в Україні, потрібна повна перемога України і поразка Росії. Україні необхідно повернути окуповані території. Крім того, необхідно створити міжнародний трибунал для розслідування і засудження злочинів російської агресії.

Тільки в цьому разі можна сподіватися на довгостроковий мир у регіоні, підкреслила Мурнієце.

Тим часом, Білорусь починає відігравати дедалі важливішу роль у військовій стратегії Кремля, тому можливі загрози з боку Білорусі також мають враховуватися в найближчій перспективі, сказала міністр.

Концепція цивільної оборони - це документ планування політики, що визначає стратегічні цілі та основні принципи державної оборони. Чинну на сьогодні концепцію парламент ухвалив 2020 року.

Мурнієце заявила під час обговорення, що нова геополітична ситуація вимагає, щоб актуальну версію концепції було написано раніше, хоча згідно із законом парламент має переглядати концепцію на другий рік своєї роботи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: