NYT: РФ втратила у війні проти України 200 тисяч солдатів вбитими і пораненими

П'ятниця, 3 лютого 2023, 11:18

За даними американських та інших західних офіційних осіб, кількість вбитих і поранених російських військових в Україні наближається до 200 тисяч.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє New York Times.

Хоча офіційні особи застерігають, що втрати важко підрахувати, особливо тому, що Москва регулярно занижує кількість загиблих і поранених, вони кажуть, що бійня в результаті боїв у місті Бахмут і навколо нього і в місті Соледар збільшила і без того великі жертви.

Оскільки Москва відчайдушно прагне перемоги на полі бою і розглядає Бахмут як ключ до захоплення всього Донбасу, російські військові відправили погано підготовлених новобранців і колишніх ув'язнених на лінію фронту, прямо під обстріл українських снарядів і кулеметів. В результаті, за словами американських офіційних осіб, сотні солдатів гинуть або отримують поранення щодня.

Американські офіційні особи вважають, що Путін може витримати сотні тисяч жертв в Україні, хоча більша кількість жертв може підірвати його політичну підтримку.

Як зазначається, втрати України також важко визначити, враховуючи небажання Києва розголошувати свої власні втрати за час війни. Але в Бахмуті, за словами офіційних осіб, сотні українських військовослужбовців були поранені і вбиті щодня.

Востаннє адміністрація Байдена публічно оцінювала втрати в листопаді минулого року, коли генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, заявив, що з початку війни було вбито і поранено понад 100 тисяч військовослужбовців з кожного боку. У той час офіційні особи в приватних розмовах говорили, що ця цифра наближається до 120 тисяч.

В ефірі норвезького телебачення 22 січня генерал Ейрік Крістофферсен, голова Збройних сил Норвегії, заявив, що, за оцінками, Росія втратила 180 тисяч вбитими і пораненими, а Україна - 100 тисяч вбитими і пораненими в ході бойових дій, а також 30 тисяч загиблими серед мирного населення. Генерал Крістофферсен в електронному листі до The New York Times зазначив, що існує "велика невизначеність щодо цих цифр, оскільки ніхто на даний момент не може дати точної оцінки. Вони можуть бути як нижчими, так і вищими".

Цього тижня високопосадовці США заявили, що, на їхню думку, кількість жертв у Росії наближається до 200 тисяч. Ці втрати лише за 11 місяців у вісім разів перевищують американські втрати за два десятиліття війни в Афганістані.

Цифри по Україні та Росії є оціночними і базуються на супутникових знімках, перехопленнях переговорів, повідомленнях соціальних мереж і місцевих ЗМІ, а також на офіційній звітності урядів обох країн. Встановити точні цифри надзвичайно складно, і оцінки різняться навіть в уряді США.

Минулого місяця високопоставлений американський військовий чиновник назвав бої навколо Бахмута вкрай жорстокими. Обидві сторони обмінюються кількома тисячами артилерійських пострілів щодня, а приватна військова компанія "Вагнер", яка відіграє центральну роль у російських зусиллях там, по суті, почала використовувати завербованих ув'язнених як гарматне м'ясо, заявив чиновник журналістам.

Засуджені взяли на себе основний удар, а більш досвідчені бійці угруповання зайняли позиції позаду них, щоб закріпитися на місці, сказав офіцер. За словами високопоставлених американських військових і чиновників, "Вагнер" завербував близько 50 тисяч солдатів для участі в бойових діях в Україні.

Як повідомлялося, у розвідці Британії бачать ознаки того, що масштаби залучення до війни в України російських в’язнів, набраних до складу "групи Вагнера", поступово зменшуються. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: