В МЗС Польщі вважають збереження Росією обличчя найгіршим сценарієм завершення війни

П'ятниця, 3 лютого 2023, 11:36

В МЗС Польщі вважають, що умовою тривалого миру є перемога України над Росією на полі бою, а сценарій збереження Москвою обличчя є найгіршим.

Про це в ефірі RMF FM заявив заступник глави МЗС Польщі Павел Яблонський, повідомляє "Європейська правда".

"Умовою будь-якого тривалого миру в Європі є те, що Україна повинна вигнати Росію зі своєї території" – сказав Яблонський.

"Для агресора вийти з цього конфлікту зі збереженим обличчям було б найгіршим сценарієм - не тільки з точки зору нашої безпеки, але й у глобальному масштабі. Це показало б потенційним учасникам такої агресії, що вона просто окупається" - додав він.

Павел Яблонський підкреслив, що мета Польщі полягає в тому, щоб Росія "вийшла з агресії проти України переможеною, абсолютно розгубленою і була притягнута до відповідальності".

За його оцінкою, Росія весь цій війні дотримується тих же принципів, що і під час Другої світової війни. "Це один в один продовження того, що було 70-80 років тому", - зазначив заступник міністра закордонних справ.

Він також виступив за посилення санкцій проти РФ.

"Ми вже давно говоримо про те, що санкції повинні бути максимально жорсткими, не тільки поширюватися на якомога більше сфер, але й бути герметичними. Сьогодні це один з головних викликів", - заявив Яблонський.

"Якби не було санкцій, Росія сьогодні була б у набагато кращому становищі. Вона змогла б виробляти зброю набагато швидше. Вона мала б доступ до технологій, яких не має сьогодні", - перерахував заступник міністра.

"Сьогодні Росія використовує старе обладнання зі складів. Його дуже багато, і воно все ще надзвичайно небезпечне. Уявіть, що сталося б, якби Росія мала постійний доступ до технологій. Ми перекрили цей доступ або, принаймні, сильно обмежили його", - проаналізував він.

Нагадаємо, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловила сподівання, що до річниці вторгнення РФ в Україну буде запроваджено десятий пакет санкцій проти Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.