Іран модифікує свої дрони для Росії, аби вони максимально руйнували інфраструктуру в Україні – звіт

фото
Четвер, 9 лютого 2023, 18:33

Існують докази того, що Іран модифікує свої безпілотники, які передає Росії, аби бойова частина могла завдати максимальної шкоди інфраструктурним об'єктам в Україні.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у звіті британської дослідницької організації Conflict Armament Research, що опинився в розпорядженні CNN.

США внесли в "чорний список" сім іранських компаній, які допомагають Росії дронами

Нерозірвана боєголовка з іранського безпілотника Shahed-131, знайдена в Одеській області в жовтні 2022 року, була досліджена фахівцями CAR у січні разом з українськими військовими.

Аналітики групи вважають, що боєголовки були поспіхом модифіковані за допомогою погано підігнаних шарів із десятків дрібних металевих осколків, які під час удару розлітаються на велику відстань.

Окрім осколків, по периметру боєголовки розміщено 18 менших "зарядів", які, розплавляючись від вибуху, можуть пробити броню і створити своєрідний ефект "360-градусного вибуху".

 

На думку експертів CAR, накопичення цих елементів максимізує здатність боєголовки руйнувати такі цілі, як електростанції, розподільчі мережі, лінії електропередач і великі, потужні трансформатори. Вони також значно ускладнюють ремонтні роботи.

Постачанням дронів Росії Іран може сприяти воєнним злочинам – Білий дім

"Було багато припущень, що, можливо, ці вибухові елементи були дуже грубими, дешевими і простими. Але, дивлячись на боєголовку, стає зрозуміло, що було докладено багато зусиль для того, щоб вона могла завдати якомога більшої шкоди інфраструктурі у великому радіусі", п – пояснив CNN представник CAR Дем'єн Сплітерс.

Як відомо, Росія з літа 2022 року використовує в Україні безпілотники іранського виробництва Shahed, які називає власними розробками "Герань". Попри твердження Києва й Заходу Іран не раз заперечував, що допомагає РФ зброєю – але вже визнавав, що передавав дрони до початку повномасштабного вторгнення.

Відтоді США та інші західні країни послідовно запроваджують санкції проти іранських компаній і людей, причетних до виробництва безпілотників і надання їх Росії.

Нагадаємо, за даними ЗМІ, Іран і Росія хочуть побудувати в Росії завод, який міг би поставити понад 6000 безпілотників іранської розробки для війни в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: