У ПАРЄ пройдуть дебати про незаконну депортацію Росією українських дітей

Понеділок, 13 березня 2023, 11:27

На весняній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи відбудуться термінові дебати щодо насильницької депортації Російською Федерацією українських дітей.

Про це повідомила голова постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ Марія Мезенцева в ефірі національного телемарафону в понеділок, передає "Європейська правда" з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Уже на весняній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи ми матимемо термінові дебати з цієї теми, що призведе до резолюції, яку ухвалюватимуть 46 держав-членів. І це буде перший міжнародний документ, який встановить усі наявні порушення... Ми плануємо напрацювати цей текст документа і вже наприкінці квітня його проголосувати", - сказала Мезенцева.

Вона також повідомила, що питання депортації українських дітей на територію Російської Федерації буде також обговорено на саміті лідерів країн-членів Ради Європи наприкінці травня в Рейк'явіку (Ісландія).

"Ми сьогодні-завтра працюємо в Лондоні, виступаємо в парламенті Великої Британії та будемо там порушувати це питання, щоб наші партнери не тільки знали цифри, а й діяли разом із нами", - зазначила депутатка.

Вона наголосила, що РФ не дає доступу ні структурам ООН, ні Міжнародному Червоному Хресту до так званих "літніх таборів", де утримують українських дітей.

Мезенцева навела дані британських колег, що таких таборів на території Росії "може бути приблизно 43".

Нардеп нагадала, що офіційно зареєстровано понад 16 тисяч звернень щодо незаконно вивезених до РФ українських дітей, з яких 307 дітей уже повернули додому.

Раніше повідомлялося, що Європейська комісія та Польща започатковують ініціативу щодо пошуку українських дітей, яких російські військові незаконно вивезли з окупованих територій України.

У Раді Європи на початку березня заявили про необхідність термінових дій для возз'єднання українських дітей, переміщених до Росії та окупованих Росією територій, з їхніми сім'ями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: