В ЄС впевнені у здатності Молдови протистояти ризикам з боку РФ і обіцяють підтримку

Понеділок, 13 березня 2023, 15:05

В ЄС поділяють оцінку США щодо високих ризиків для Молдови з боку РФ, але переконані у здатності Кишинева протистояти цим загрозам і викликам.

Як пише "Європейська правда", про це заявив представник Єврокомісії Петер Стано на брифінгу у Брюсселі.

За його словами, Молдова є однією з тих країн, які зазнали найбільш негативного впливу у зв'язку з незаконною російською агресією проти України.

"Останніми місяцями ми спостерігали збільшення зловмисних дій Росії, спрямованих проти Молдови: іноземне втручання, дезінформація, гібридні атаки. Мета цього зрозуміла: підірвати, дестабілізувати країну, поставити під сумнів орієнтований на реформи і проти корупції проєвропейський уряд Молдови", - зазначив Стано.

За його словами, ЄС має таку ж, як і у США, оцінку щодо ризиків для Молдови.

"Водночас ми переконані у здатності Молдови боротися з цими безпрецедентними загрозами і викликами. І ми продовжимо підтримувати Молдову у зміцненні її здатності до опору", - сказав Стано.

Він нагадав також, що ЄС розглядає розміщення у Молдові дорадчої цивільної місії, яку ще мають погодити держави-члени.

Минулого тижня в Білому домі заявили, що особи, пов'язані з російською розвідкою, планують організувати протести в Молдові з метою повалення влади й встановлення більш проросійського уряду.

В неділю у поліції Молдови заявили, що розкрили групу організаторів заворушень на тлі протесту проросійських сил, який проводився у Кишиневі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.