Прем’єр Швеції: ймовірність того, що Фінляндія вступить в НАТО раніше за нас, зросла

Вівторок, 14 березня 2023, 11:41

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив про збільшення ймовірності того, що Фінляндія приєднається до НАТО окремо від свого скандинавського сусіда.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє SVT.

"Як усі чули останніми тижнями, це не питання, що членство Фінляндії і Швеції буде ратифіковане рано чи пізно. Останніми тижнями ймовірність того, що це відбуватиметься різними темпами, зросла", - сказав Крістерссон.

Він підкреслив, що рішення - в руках Туреччини, і що Швеція готова впоратися з ситуацією, коли Фінляндія вступить до НАТО окремо.

"Єнс Столтенберг зазвичай зазначає, що якщо це станеться, це не буде довгостроковою проблемою. По суті, йдеться не про те, чи стане Швеція членом НАТО, а про те, коли Швеція стане членом НАТО", - сказав Крістерссон.

Головний шведський переговірник стосовно вступу в НАТО Оскар Стенстрем стверджує, що у них були "конфіденційні переговори" з Туреччиною, але там все ще вважають, що Швеції ще потрібно подолати певний шлях для виконання угоди, підписаної в Мадриді минулого року.

"Фінляндії не було висловлено відповідного невдоволення, що можна трактувати як думку Туреччини, що Фінляндія пішла набагато далі у виконанні своєї частини меморандуму", - зазначив він.

Як повідомлялося, у Брюсселі 9 березня відновилися переговори Туреччини з Фінляндією і Швецією щодо вступу двох останніх у НАТО.

Туреччина взимку на тривалий час призупинила переговори та почала натякати, що може погодити вступ до НАТО лише Фінляндії після серії антитурецьких акцій у Швеції, у тому числі зі спаленням Корану.

Детально про це читайте у статтях Шантаж "терористами" та "Чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці").

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: