У Нідерландах протестна партія фермерів на місцевих виборах здобула більше за політсилу прем’єра

Виправлено
Четвер, 16 березня 2023, 08:54

Партія, яка представляє інтереси фермерів-протестувальників, сколихнула політичний ландшафт Нідерландів у середу, отримавши перемогу на провінційних виборах, які визначають склад Сенату.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Партія BBB або BoerBurgerBeweging (Фермерсько-громадянський рух), за попередніми оцінками, за результатами провінційних виборів може отримати більше місць у Сенаті, ніж консервативна партія VVD прем'єр-міністра Марка Рютте. 

BBB стала переможницею у 7 провінціях (з 12), які закінчили підрахунок голосів. Там, де підрахунок голосів ще триває, партія також демонструє високий результат.

Набрані голоси в майбутньому трансформуються в 15 з 75 місць у Сенаті, який має право блокувати закони, узгоджені в нижній палаті парламенту, а VVD зменшить свою кількість з 12 до 10 місць.

Слід зазначити, що сенатори обираються кожні чотири роки членами місцевих рад провінцій, які, в свою чергу, обираються безпосередньо громадянами за два місяці до цього на провінційних виборах. Таким чином членів Сенату обиратимуть у травні.

ВВВ здобула популярність на хвилі протестів проти екологічної політики уряду. Стрімке зростання підтримки BBB є серйозним ударом для правлячої коаліції Рютте і ставить під сумнів одну з цілей уряду – суттєво скоротити забруднення азотом внаслідок діяльності ферм. Протест проти цих намірів – єдина мета, задля якої BBB заснували у 2019 році.

"Ніхто більше не може нас ігнорувати... Виборці дуже чітко висловилися проти політики цього уряду", - сказала лідерка BBB Кароліна ван дер Плас.

Уряд Нідерландів має на меті скоротити викиди азоту вдвічі до 2030 року, оскільки відносно велике поголів'я худоби та інтенсивне використання добрив призвели до того, що рівень оксидів азоту в ґрунті та воді перевищує нормативи Європейського Союзу.

Забруднення азотом стало проблемою для будівельної галузі, оскільки екологічні групи виграли низку судових справ, зобов'язавши уряд обмежити викиди і зберегти природу, перш ніж надавати дозволи на нове будівництво.

BBB заявляє, що проблема перебільшена, а запропоновані рішення несправедливо спрямовані проти фермерів, що призведе до закриття багатьох ферм і дефіциту продовольства.

Уряд Рютте не має більшості в Сенаті після попередніх провінційних виборів у 2019 році і змушений домовлятися з переважно лівими опонентами. Дві найбільш схильні до співпраці партії, Лейбористська та Зелені ліві, схоже, зберегли свої місця, що дозволило їхній об'єднаній групі зрівнятися з BBB і, можливо, зберегти підтримку політики Рютте.

У 2021 році BBB отримала одне місце в нижній палаті парламенту, але її популярність різко зросла на тлі зростаючої недовіри до уряду і невдоволення через такі питання, як імміграція.

Уряд Рютте, який перебуває при владі четвертий термін поспіль з 2010 року, знизив рейтинг схвалення до 20%, що є найнижчим показником за останнє десятиліття.

На минулих вихідних нідерландські фермери, що протестують проти планів уряду регулювати викиди парникових газів, вирушили на тракторах до Гааги, попри заборону на в'їзд важких транспортних засобів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: