Що дало Україні приєднання до енергомереж ЄС під час війни

Аналітика коротко
Четвер, 16 березня 2023, 19:02

Рік тому, 16 березня, українські та європейські енергетики та дипломати здобули важливу перемогу над Росією. Українська та європейська енергосистеми об’єдналися, завдяки чому вибили з рук РФ козир для енергетичного шантажу.

Об’єднання енергосистем – неймовірно складний процес. Ми здійснили його, незважаючи на атаки, ракетні та артилерійські обстріли, окупацію електростанцій.

Рік роботи в єдиній енергомережі дав результати, які відчув кожен. Влітку ми могли продавати електроенергію та наповнювати бюджет країни. Восени та взимку європейська континентальна енергосистема допомагала нам боротися з наслідками масованих ракетних обстрілів.

Про рік роботи в єдиній європейській енергосистемі читайте в колонці голови правління НЕК "Укренерго" Володимира Кудрицького Запорука незламності: що дав Україні рік членства в "енергетичному Євросоюзі".

Але хочеться подякувати людям, завдяки яким це стало можливим, пише автор колонки.

"У героїзму енергетиків є різні обличчя. Я особисто у своїх колег бачив декілька з них. Перше – мужність, друге – професіоналізм. 

Є ще одне обличчя героїзму. Кропітка та наполеглива щоденна праця заради однієї мети", – зазначає Володимир Кудрицький.

За його словами, цю мету – об’єднати енергосистеми України та Європи, назавжди позбувшись електроенергетичних зв’язків з Росією та Білоруссю, – ми обрали задовго до повномасштабного вторгнення. Для цього замало було підписати у 2017 році з європейськими партнерами угоду про умови майбутнього приєднання.

"Треба було працювати. Важко і щоденно. Модернізувати мережу. Будувати нові підстанції. Готувати інфраструктуру східних регіонів до від’єднання від енергосистем "доброзичливих сусідів".

Вкладати інвестиції не тільки в технології, але й у кіберзахист. Дбати про збереження висококваліфікованих спеціалістів у команді та формувати стратегічний запас обладнання. Тримати масштабний геополітичний проєкт синхронізації з континентальною мережею Європи у фокусі уваги наших західних колег та партнерів і водночас не привертати уваги зі сходу", – впевнений голова правління НЕК "Укренерго".

Він зазначає, що у світі існує лише одна енергосистема, яка на практиці довела спроможність стабільно працювати три тижні ізольовано, коли ворог обстрілами знищує енергетичну інфраструктуру та захоплює такі великі об’єкти, як Запорізька АЕС, – українська.  

Цей тритижневий іспит ізольованої роботи, який розпочався 24 лютого, ми тоді склали на "відмінно", вважає автор колонки.

Рік тому в цей день о 12:13 українська енергосистема фізично об’єдналася з європейською континентальною мережею ENTSO-E.

Рік тому Україна здобула енергетичну незалежність та безпеку, назавжди вибивши з рук Росії важелі для енергетичного шантажу Європи. Ворог втратив контроль та спостереження над оперативною ситуацією в нашій мережі, яку раніше бачив у режимі реального часу, онлайн в будь-який момент.

Українська енергосистема замість того, щоб технічно спиратися у критичні моменти на енергосистеми двох ворожих країн, отримала підтримку енергосистем 35 європейських держав.

"Рівно рік тому в інтерв’ю "Європейській правді" я сказав, що після синхронізації "великі рибки з акваріума", коли вони потрапляють в океан, більше не здаються такими великими", згадує Володимир Кудрицький.

Влітку 2022 року абсолютно всі українські енергетичні компанії отримали рівний доступ до великого європейського ринку електроенергії та, конкуруючи з європейськими гравцями, можливість експортувати електроенергією.

Це дало змогу наповнити бюджет країни і збільшити фінансову спроможність енергетичних компаній готуватися до найважчого опалювального сезону.

"Що далі? Після Перемоги Україна має стати потужним енергетичним хабом для країн ЄС. Адже природно українська енергосистема має достатній резерв потужності, щоб допомогти нашим партнерам позбутися залежності від російських енергоресурсів.

Що для цього треба? Рецепт успіху незмінний: мужність, професіоналізм та кропітка, наполеглива праця. Швидко досягати результату – це повільно, але щодня.

Українські енергетики довели, що, дотримуючись цього принципу, можна перемогти", – резюмує голова правління НЕК "Укренерго".

Докладніше – у колонці Володимира Кудрицького Запорука незламності: що дав Україні рік членства в "енергетичному Євросоюзі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: