Генпрокуратура Латвії зробила попередження проросійській партії за заклики зупинити підтримку України

П'ятниця, 17 березня 2023, 10:35

Генеральна прокуратура оголосила вже друге попередження партії "Російський союз Латвії" (РСЛ), у разі повторення порушень її діяльність можуть заборонити через суд.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

Партія вже не проводить протестів, але діяльність її учасників у соцмережах ще торік привернула увагу Служби держбезпеки Латвії - деякі публікації, пов'язані з РСЛ, мали явні прокремлівські мотиви, виправдовували порушення міжнародного права і поширювали дезінформацію.

У березні 2022 року Служба держбезпеки винесла партії попередження, але відтоді ситуація не змінилася.

Наприклад, депутат Єлгавської ради від РСЛ Андрєй Пагор закликав відмовитися від підтримки України.

"Західна допомога липне до рук київських бунтівників! Вони вкрали ціле багатство за рахунок народу України", - заявив він.

Про констатовані порушення в діяльності РСЛ Служба держбезпеки у грудні минулого року повідомила Генпрокуратурі, яка винесла партії друге попередження.

"З огляду на те, що подібна діяльність може загрожувати безпеці держави і суспільства, 24 лютого поточного року партії направили попередження. Партії також дали вказівку запобігти поширенню в соцмережах інформації, зазначеної в попередженні, зокрема на сайті Російського союзу Латвії", - заявила прокурор Дайна Стіране.

Голова РСЛ Мирослав Митрофанов підтвердив, що партія отримала і врахувала попередження. Він зазначив, що серед понад 1200 публікацій партії тільки сім зачіпали теми, зазначені в попередженні, і всі вони видалені - знайти їх в інтернеті більше не можна.

Якщо протягом року після отримання попередження партія допустить нові порушення, згідно із законом про політичні партії, суд зможе ухвалити рішення про її закриття.

Восени 2022 року вже повідомлялося, що до Сейму подано ініціативу понад 10 тисяч жителів про закриття РСЛ.

Нагадаємо, 12 березня Російський союз Латвії провів акцію протесту проти знесення пам'ятника російському поету Александру Пушкіну в Ризі, пікет зібрав близько двохсот осіб.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.