У Міноборони Латвії ухвалили кадрові рішення після скандалу з тендером на 220 млн євро

П'ятниця, 17 березня 2023, 20:23

Міністерство оборони Латвії після службової перевірки тимчасово відсторонило двох посадовців від виконання обов'язків, пов'язаних із закупівлею продуктів харчування, на тлі розслідування скандального тендеру на 220 мільйонів євро.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Очільниця латвійського Міноборони Інара Мурнієць видала наказ про тимчасове відсторонення двох посадовців. Одночасно щодо двох тимчасово відсторонених посадових осіб розпочато дисциплінарне розслідування.

"Поважаючи прохання правоохоронних органів, міністерство оборони не надаватиме детальнішу інформацію про відсторонених посадовців, їхні посади та перебіг службового розслідування", – заявили у відомстві.

Окрім того, латвійське Бюро із запобігання та боротьби з корупцією (KNAB) розпочало кримінальний процес, здійснило обшуки на кількох об'єктах у Ризі та інших місцях Латвії та заарештувало трьох людей у справі.

Нагадаємо, скандал стосується тендеру осені 2022 року – тобто ще за попередника Мурнієце Артіса Пабрікса, за результатами якого міністерство оборони Латвії уклало з компанією Zītari LZ контракт вартістю 220 мільйонів євро на постачання продовольства.

При цьому оборот Zītari LZ у 2021 році склав трохи більш як 140 тисяч євро, а її власник – адвокат Модріс Супе – раніше пожертвував 4500 євро партії, до якої належав Пабрікс.

Після скандалу міністерство оборони оголосило про перевірку закупівлі й створення Управління внутрішньої безпеки, яке матиме, серед іншого, повноваження оперативної розвідки. Опозиція ініціювала відставку очільниці Міноборони Латвії Мурнієце, але він провалився.