Міністерка оборони Латвії зберегла посаду попри сумнівний тендер на 220 млн євро

Середа, 15 березня 2023, 15:20

У середу, 15 березня, Сейм Латвії відхилив прохання про відставку міністерки оборони Інари Мурнієце, підписане депутатами від опозиційних "Латвії на першому місці" (ЛПМ) і "Стабільності".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал LSM.

Прохання було подане у зв'язку з можливими порушеннями в закупівлі продовольства для армії, оскільки власники компанії Zītari LZ, яка виграла закупівлю на постачання продовольства на суму 220 млн євро, мають політичні зв'язки з деякими партіями.

Мурнієце, виступаючи на позачерговому засіданні, заявила, що зробила все можливе, щоб привернути увагу до можливих порушень у закупівлях продовольства для армії, але не може взяти на себе відповідальність за рішення, ухвалені іншим міністром.

Мурнієце нагадала, що розпочато службову перевірку закупівлі і про неї поінформовано правоохоронні органи. Закупівлю було організовано за попереднього міністра оборони Артіса Пабрікса, і вона договір не підписувала, заявила міністерка.

Голова фракції ЛПМ Айнар Шлесерс на засіданні заявив, що, якщо правляча коаліція прикриватиме те, що відбувається в Міністерстві оборони, і не підтримає відставку міністра, опозиція вимагатиме відставки прем'єр-міністра Кріш'яніса Каріньша та очолюваного ним уряду.

Шлесерс заявив, що закупівлю було розпочато за першого уряду Каріньша, а підписано за нинішнього. Він критично висловився про ситуацію, коли міністерка оборони не знала про укладення договору про закупівлі.

Також керівник фракції ЛПМ висловив здивування з приводу того, чому вартість харчування одного солдата зросла так різко - з 8 до 50 євро. На його думку, таке підвищення викликає особливе занепокоєння в ситуації, коли країна відчуває брак коштів у низці інших галузей.

Як писало LSM, власником Zitari LZ є адвокат Модріс Супе, який раніше пожертвував 4500 євро партії "Для розвитку Латвії" – саме її представник Артіс Пабрікс керував Міноборони на час укладання контракту.

Після скандалу міністерство оборони оголосило про перевірку закупівлі й створення Управління внутрішньої безпеки, яке матиме, серед іншого, повноваження оперативної розвідки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: