Прем'єр Чехії назвав викрадення Росією українських дітей надзвичайно огидним

П'ятниця, 24 березня 2023, 14:47

Країни Європейського Союзу готові долучитися до кроків, які б запобігли викраденню українських дітей до Росії та призвели до покарання замовників цих злочинів.

Про це перед зустріччю лідерів ЄС у Брюсселі заявив прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Ceske Noviny.

"Я вважаю це чимось надзвичайно огидним. Росія таким чином наближається до найгірших режимів, які ми знаємо з минулого", - сказав Фіала.

За його словами, під час зустрічі лідерів у четвер, присвяченій війні в Україні, цю тему порушували неодноразово.

"Європейська рада (саміт) дуже сильно цьому співпереживає. Ми готові брати участь в усіх кроках, які будуть цьому перешкоджати, будуть цьому запобігати, а також призведуть до покарання тих, хто це робить", - додав Фіала.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн має намір організувати разом з прем'єр-міністром Польщі конференцію, на якій хоче заручитися якомога більшою міжнародною підтримкою для пошуку цих дітей і повернення їх на батьківщину. За її словами, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, який приєднався до лідерів ЄС в четвер, пообіцяв співпрацю агентств міжнародної спільноти в цьому питанні.

У Міжнародному кримінальному суді видали ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна, вважаючи його винним у незаконній депортації тисяч дітей з України. 

Видача ордера означає, що Путіна можуть заарештувати, якщо він поїде до будь-якої країни-члена Міжнародного кримінального суду.

Детально про те, що означає це рішення МКС, дивіться у відеоблозі ЄвроПравди та читайте у статті Суд замість трибуналу? Що означає ордер з Гааги на арешт Путіна та чому цього недостатньо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: