TikTok може стати на заваді розширенню виробництва боєприпасів у Норвегії

П'ятниця, 24 березня 2023, 19:34

Норвезька збройова компанія Nammo побоюється, що не зможе виконати плани з нарощування виробництва боєприпасів через те, що значний обсяг електроенергії буде використовувати дата-центр китайського додатку TikTok.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться в публікації видання VG.

Раніше Nammo побудувала біля гідроелектростанції виробничий парк, де, користуючись дешевою електроенергією, могла б простіше нарощувати виробництво. Але цього місяця стало відомо, що поруч свій дата-центр побудує TikTok, аби задовольнити вимоги ЄС щодо захисту даних.

Компанія, що керує китайським додатком, уже уклала угоду з місцевим постачальником електроенергії, й Nammo не знає, чи достатньо буде електроенергії для її виробничих потужностей.

Хрестовий похід проти TikTok: чому ЄС та США обмежують використання китайської платформи

"Якщо ми не матимемо доступу до електроенергії, Nammo не зможе розширити виробництво, чого ми гостро потребуємо", – каже виконавчий директор збройової компанії Мортен Брандтцег.

За його словами, під загрозою – нові робочі місця, яких за наступні три роки має бути мінімум 200, а також контракти на мільярди норвезьких крон, укладені зокрема й для постачання боєприпасів Україні.

"Альтернативою для галузі може бути пошук можливостей для зростання в іншому місці – чи деінде в Норвегії, чи за кордоном, де можна знайти доступне джерело електроенергії", – додає Брандтцег.

"Владі доведеться обирати між зберіганням відео про котиків чи гарантуванням важливих соціальних функцій", – вважає керівник Nomma.

Україна отримала від Норвегії вісім танків Leopard 2 і допоміжні машини

Керівництво норвезької компанії також висловлює побоювання щодо кібербезпеки, враховуючи походження TikTok.

Водночас у TikTok закиди Nomma заперечують, кажучи, що потребуватимуть значно менше електроенергії, ніж про це стверджує виробник зброї. На побоювання щодо безпеки відповідають, що мають понад мільйон користувачів у Норвегії та діють згідно з норвезьким законодавством.

Остаточне рішення щодо долі дата-центру TikTok має бути ухвалене у травні парламентом Норвегії, зазначає VG.

Зазначимо, що Nammo – один із небагатьох європейських виробників артилерійських снарядів, який має представництва в 11 країнах світу. У січні норвезький уряд схвалив інвестиції в компанію в обсязі 240 мільйонів євро.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: