Білий дім: порядок вступу Швеції та Фінляндії в НАТО не є пріоритетним

П'ятниця, 3 березня 2023, 09:15

Сполучені Штати більше зосереджені на тому, щоб Фінляндія та Швеція стали членами Північноатлантичного альянсу, ніж на тому, щоб вони зробили це одночасно.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters, про це на брифінгу в четвер заявив координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі.

"Фінляндія і Швеція будуть чудовими союзниками НАТО. Що стосується вашого другого запитання про "хореографію" вступу, то для нас важливо, щоб обидві країни стали союзниками НАТО. Двокроковий процес, який для цього потрібен, не є нашим головним занепокоєнням", – сказав він.

Як відомо, Швеція і Фінляндія подали заявки на вступ до НАТО у травні минулого року через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Країни заявили, що хочуть приєднатися до НАТО разом.

В Угорщині відклали голосування за вступ Швеції та Фінляндії в НАТО мінімум до 20 березня

Угорщина і Туреччина – єдині члени НАТО, які ще не ратифікували протоколи про вступ Швеції та Фінляндії.

Цьогоріч через позицію Туреччини, яка звинувачує Швецію в недостатній боротьбі з тероризмом, в Альянсі та Стокгольмі й Гельсінкі почали допускати, що вступ держав може відбутись окремо.

Через це на якийсь час навіть були призупинені тристоронні переговори щодо заявок Швеції та Фінляндії на членство в НАТО, та очікується, що вони відновляться 9 березня.

Детально про ситуацію, яка складається з розширенням НАТО, читайте у статті: Чому Фінляндія може вступити до Альянсу наодинці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: