Путін ухвалив нову концепцію зовнішньої політики РФ: прагне покінчити з "домінуванням" Заходу

П'ятниця, 31 березня 2023, 17:00

Російський президент Владімір Путін у п’ятницю заявив про схвалення нової концепції зовнішньої політики РФ, де Сполучені Штати й Захід визначені як "екзистенційні загрози", а однією з пріоритетних цілей є "усунення рудиментів домінування США та інших недружніх держав".

Про це повідомляє "Європейська правда".

На засіданні Ради національної безпеки в п’ятницю Путін заявив, що "кардинальні зміни в міжнародному житті зажадали від нас серйозно скоригувати ключові документи стратегічного планування, зокрема концепцію зовнішньої політики Російської Федерації".

Своєю чергою очільник російського МЗС Сергєй Лавров назвав політику Заходу щодо Росії "новим видом гібридної війни", й заявив, що "антиросійським" заходам буде "надаватися постійна протидія, в разі необхідності – з усією суворістю".

У документі Росія визначає себе як "самобутня країна-цивілізація, велика євразійська і європейська та тихоокеанська держава, оплот "русского мира", один із суверенних центрів світового розвитку" і так далі.

Серед "пріоритетних завдань" зовнішньої політики Росії вказане "усунення рудиментів домінування США та інших недружніх держав у світових справах, створення умов для відмови будь-якої держави від неоколоніальних і гегемоністських амбіцій".

Водночас Китай та Індія в документі визначені як ключові партнери для Росії, а "особливе значення має всебічне поглиблення зв'язків і координації дій з дружніми суверенними глобальними центрами сили і розвитку, розташованими на євразійському континенті".

Востаннє концепція зовнішньої політики Росії змінювалась у 2016 році.

Нагадаємо, що у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України Європейський Союз також вирішив переглянути відносини з Москвою.

Читайте також: Від покарання РФ до конфлікту з друзями України: великий огляд зовнішньої політики Євросоюзу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: