Сеул дозволив Польщі експорт в Україну САУ Krab з південнокорейськими компонентами

Середа, 8 березня 2023, 10:02

Минулого року уряд Південної Кореї схвалив експортні ліцензії для Польщі на постачання Україні гаубиць Krab, які побудовані з використанням південнокорейських компонентів.

Про це повідомив агентству Reuters у середу чиновник з питань оборонних закупівель у Сеулі, передає "Європейська правда".

Ці коментарі є першим підтвердженням того, що Південна Корея офіційно погодилася, принаймні опосередковано, на надання Україні компонентів озброєння для її війни проти Росії.

Раніше офіційні особи в Сеулі відмовлялися коментувати ситуацію з Krab, підживлюючи спекуляції щодо того, чи дала Південна Корея офіційну згоду, чи просто закривала на це очі.

Бюро з контролю за технологіями Адміністрації оборонних закупівель (DAPA) розглянуло і схвалило передачу шасі гаубиці південнокорейського виробництва, сказав Кім Хьонг Чол, директор відділу Європи і Азії Бюро міжнародного співробітництва.

"Ми розглянули всю документацію і можливі проблеми всередині DAPA... після чого прийняли рішення видати експортну ліцензію Польщі", - сказав він.

Пізніше він підкреслив, що позиція уряду полягає в тому, щоб не передавати Україні системи озброєнь.

Вироблена польською компанією Huta Stalowa Wola, Krab - це самохідна гаубиця, створена шляхом поєднання південнокорейського шасі K9 Thunder, британської башти BAE Systems, французької 155-мм гармати Nexter Systems та польської системи управління вогнем.

Після вторгнення Росії в лютому минулого року Польща відправила 18 Krab в Україну в травні, і обидві країни підписали замовлення на десятки інших.

Президент РФ Владімір Путін минулого року звинуватив Сеул у наданні Україні зброї, заявивши, що таке рішення зруйнує їхні двосторонні відносини.

Президент Південної Кореї Юн Сок Йол тоді заявив, що його країна, союзник США, не надавала жодної зброї. Його адміністрація заявляє, що не планує змінювати цю політику.

Юн сказав, що південнокорейське законодавство ускладнює прямий продаж зброї країнам, що перебувають в активному конфлікті. Сеул також не бажає гнівити Росію, попри зростання тиску з боку США і країн НАТО щодо надання зброї та боєприпасів.

"Ми, очевидно, вважаємо, що Південна Корея повинна робити більше, і ми регулярно повідомляємо про це адміністрації Юна", - повідомило Reuters західне дипломатичне джерело в Сеулі.

Під час візиту до Сеула в січні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Південну Корею збільшити військову підтримку України, посилаючись на інші країни, які змінили свою політику ненадання зброї країнам, що перебувають у конфлікті, після вторгнення Росії.

Південна Корея виграла від поспішного переозброєння Європи, підписавши минулого року з Польщею масштабну угоду про постачання зброї на суму 5,8 млрд доларів США - сотні ракетних пускових установок "Чунму", танків К2, самохідних гаубиць К9 і винищувачів FA-50.

Кім заявив, що Польща потребуватиме подальшого дозволу Південної Кореї на надання будь-якого з цих нових видів озброєнь Україні. Раніше представники DAPA підкреслювали, що ці продажі призначені для посилення оборони Польщі, а не для допомоги Україні.

Чутливість Південної Кореї до цього питання була підкреслена угодою про продаж 155-мм артилерійських снарядів Сполученим Штатам. Офіційні особи у Вашингтоні заявили, що хочуть відправити боєприпаси в Україну, але Південна Корея наполягає на тому, що кінцевим користувачем мають бути Сполучені Штати.

Представник південнокорейського міністерства оборони заявив, що переговори щодо цієї угоди тривають.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: