Посольство України в Болгарії вимагає розслідувати вандалізм щодо пам'ятника Шевченку

фото
Четвер, 13 квітня 2023, 15:59

У столиці Болгарії вандали обмалювали пам’ятник Тарасу Шевченку – посольство України в Софії гостро засудило цей акт вандалізму. 

Про це, як пише "Європейська правда", посольство повідомило у четвер на своєму сайті. 

Посольство опублікувало фото пам’ятника, який невідомі обписали жовтими літерами. На фото видно напис "ярусс". Опубліковане фото не дозволяє зробити висновок, чи залишили вандали напис на протилежному боці пам'ятника.

 
Пам'ятник Тарасу Шевченку в Софії
фото: посольство України в Болгарії

"В умовах загарбницької війни Росії проти України, геноциду проти українського народу розцінюємо цей брутальний інцидент як чергову спробу нищення української культурної спадщини", – йдеться у заяві посольства.

Посольство України звернулося до компетентних органів Болгарії з проханням провести розслідування та притягнути до відповідальності замовників та виконавців цього правопорушення, яке, за словами дипломатів, набуває ознак системності.

Нова посол України в Болгарії провела зустріч із заступником глави болгарського МЗС

У посольстві відзначили, що постать Тараса Шевченка і його творчість мали значний вплив на формування літературних традицій в Болгарії у 19 столітті і заклали міцні підвалини українсько-болгарського культурного і літературного обміну. 

"Пам’ятник Кобзарю в Софії є і залишиться символічним місцем єднання українців і  болгарських друзів", – зазначили українські дипломати. 

Торік у грудні у Белграді невідомі вчинили акт вандалізму проти муралу, присвяченому українській письменниці, поетесі та перекладачці Лесі Українці – розмалювали його літерами Z і гаслами про "нацизм".

Також латинську літеру Z помітили на пам'ятнику українському поетові Тарасу Шевченку в сербському місті Нові-Сад.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: