Парламент Грузії повторно надіслав на розгляд "Венеційки" проєкт щодо зменшення впливу олігархів

Субота, 15 квітня 2023, 10:10

Парламент Грузії вдруге передав на розгляд Венеційської комісії проєкт закону "Про деолігархізацію", до окремих деталей якого комісія раніше висловила зауваження. 

Про це повідомляє "Новости-Грузия", пише "Європейська правда".

Після першого висновку "Венеційки" проєкт зазнав значних змін. Спікер парламенту Шалва Папуашвілі знову спрямував його для оцінювання та висловив сподівання, що розгляд відбудеться швидко.

З проєкту прибрали положення, якими дуже впливовим бізнесменам забороняли фінансування політсил та ЗМІ. Ведення реєстру олігархів передали від уряду до Антикорупційного бюро, яке підзвітне парламенту та міжвідомчій раді з питань боротьби з корупцією. 

Рішення Антикорупційного бюро щодо визнання особи олігархом можна оскаржувати у двох судових інстанціях і воно набуватиме чинності вже після завершення розгляду. 

Фактично єдині обмеження щодо олігархів стосуватимуться участі у процесі приватизації державної власності.  

Водночас, критерії визначення, кого можна вважати олігархом, суттєво не змінилися – такими пропонують вважати осіб, які беруть участь у політичному житті, мають значний вплив на ЗМІ і підтверджений розмір майна в 1 млн разів перевищує розмір прожиткового мінімуму (тобто, приблизно від 100 млн доларів). 

В опозиції критикують змінений проєкт за те, що там врахували інтереси засновника правлячої "Грузинської мрії" Бідзіни Іванішвілі і влада готова "закрити очі на олігархів опозиції", аби не позбавляти впливу свого неформального лідера. 

Нагадаємо, Венеційська комісія мала зауваження до першої редакції проєкту і в частині, що стосується критеріїв, і щодо інструментів правового захисту для осіб, які можуть потрапити під дію закону.

Також експерти радили обирати не "персоналізований", а системний підхід і вирішувати проблему впливу олігархів на політичне життя країни можна через системні заходи у багатьох сферах – спеціальні запобіжники у законах щодо медіа, монополій, політичних партій, боротьби з корупцією, відмиванням коштів тощо.

Схвалення проєкту входить до переліку 12 рекомендацій Єврокомісії, які Тбілісі має виконати для отримання статусу країни-кандидата на вступ до ЄС. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: