Ватикан заявив, що розкриття електронного листування у суді в Британії є "тяжким гріхом"

П'ятниця, 21 квітня 2023, 19:08

Представник Ватикану заявив, що було б "тяжким гріхом", якби церква була змушена передати тексти та електронні листи в ході судового процесу у Великій Британії, пов'язаного з лондонською угодою з нерухомістю.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Bloomberg.

Представник Ватикану заявив у судовому поданні, що повідомлення WhatsApp, Signal, Telegram та електронні листи між архиєпископом і кардиналом захищені "папською таємницею" – правилом, яке застосовується до конфіденційної інформації, пов'язаної з аспектами церковного управління. 

"Порушення папської таємниці вважається тяжким гріхом", – заявив Карлос Фернандо Діас Паніагуа, римо-католицький священик і юрист, у свідченнях, поданих до лондонського суду минулого місяця.

Боротьба за електронні докази є останнім кроком у розгорнутій в кількох країнах суперечці , пов'язаній з інвестиціями Ватикану в розмірі 350 мільйонів євро в колишній склад Harrods в лондонському районі Челсі. Десять осіб, в тому числі італійський кардинал, постали перед судом у Ватикані за різними звинуваченнями, пов'язаними з цією угодою.

Раффаеле Мінчіоне, обвинувачений у справі Ватикану, шукав захисту в судах Британії. Фінансист подав до суду на Церкву за відшкодування збитків, заявивши, що його репутація була заплямована звинуваченнями Ватикану.

В рамках цивільної справи в Лондоні адвокати Мінчіоне попросили ознайомитися з листуванням між кардиналом П'єтро Пароліном і аргентинським архиєпископом Едгаром Пена Парра, двома високопоставленими церковними чиновниками. Едгар Пенья Парра заявив 16 березня в суді Ватикану, що Церква була обманута обвинуваченим у кримінальному процесі і порівняв події з походом Ісуса на розп'яття.

Діас Паніагуа заявив у своїх свідченнях, що Паролін не знайшов в його електронній пошті та особистих документах жодних документів, що мають відношення до процесу у Ватикані. Діас Паніагуа сказав, що пошук документів не був розумним або пропорційним, враховуючи "периферійну причетність" Пароліна до цієї транзакції.

У заяві Ватикану йдеться, що понад 30 000 документів, які були частиною церковного розслідування, були передані адвокатам Мінчіоне і можуть бути використані в судовому процесі у Британії. У ній сказано, що папські таємниці є широким еквівалентом державної таємниці, а доктрина "служить для захисту внутрішнього процесу обговорення Святого Престолу, так само, як будь-яка інша держава має право захищати власну безпеку, суверенні інтереси і дипломатичну діяльність". 

Суперечка, що лежить в основі цього конфлікту, розпочалася у 2018 році, коли Державний секретаріат Ватикану (еквівалент офісу прем'єр-міністра) заявив, що був ошуканий Мінчіоне після того, як його компанії нібито продали йому колишній склад Harrods за завищеною ціною. Ватикан заявив, що забудова, яка була запланована для розкішних апартаментів, могла призвести до збитків у розмірі 150 мільйонів фунтів стерлінгів.

Чиновники Ватикану мають час до 28 квітня, щоб вирішити, чи продовжувати посилатися на папську таємницю як на підставу для відхилення запиту про докази.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: