Латвія вимагає пояснень від Китаю через заяви посла про суверенітет пострадянських країн

Неділя, 23 квітня 2023, 08:13

Латвія вимагає пояснень і спростування від китайської сторони скандальних заяв посла Китаю у Франції щодо "російського Криму" і статусу пострадянських держав у міжнародному праві.

Про це йдеться у заяві глави МЗС Латвії Едгарса Рінкевичса, повідомляє "Європейська правда".

"Зауваження посла Китаю у Франції щодо міжнародного права та суверенітету держав є абсолютно неприйнятними. Очікуємо пояснень від китайської сторони та повного спростування цієї заяви" – написав Рінкевичс у Twitter.

Він також додав, що у зв'язку з неприйнятними висловлюваннями посла Китаю у Франції міністерство закордонних справ Латвії викликало тимчасового повіреного у справах посольства Китаю в Ризі для надання роз'яснень. Цей крок був узгоджений з Литвою та Естонією.

Як повідомлялося, глава МЗС Литви Габріелюс  Ландсбергіс пояснив, що у зв’язку з такими заявами, які озвучив китайський посол у Франції, держави Балтії не довіряють Китаю як "посереднику" у врегулюванні війни в Україні.

Посол Китаю у Франції Лу Шає заявив у інтерв’ю, що колишні радянські країни "не мають ефективного статусу в міжнародному праві", оскільки немає міжнародної угоди, яка б матеріалізувала їхній статус суверенної країни.

Також на запитання, чи вважає він Крим приналежним Україні, посол сказав, що "це залежить від того, як ви сприймаєте проблему", додавши, що "це не так просто". 

Посол України у Франції Вадим Омельченко гостро відреагував на заяви китайського дипломата.

Міністерство закордонних справ Естонії викличе посла Китаю, щоб отримати роз'яснення щодо коментарів китайського дипломата у Франції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: