"Занадто провокаційна" статуя русалки спричинила скандал на півдні Італії

фото
П'ятниця, 28 квітня 2023, 21:06

Статуя русалки, встановлена на площі в рибальському селищі в Апулії, на півдні Італії, спричинила скандал через свою "надмірну провокативність".

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише The Guardian.

Статуя була створена студентами художньої школи Луїджі Россо в муніципалітеті Монополі перед тим, як її встановили на площі, названій на честь вченої Рити Леві-Монтальчіні.

 

Витвір мистецтва, який ще не був офіційно відкритий, став об'єктом насмішок після того, як фотографії, зроблені під час його встановлення, були поширені в соціальних мережах.

Актриса з Барі Тіціана Скіавареллі написала у Facebook, що її друг з Монопол "справедливо висловив певне здивування з приводу цього "пам'ятника".

"Він схожий на русалку з двома силіконовими грудьми і, перш за все, величезною дупою, яку ніколи раніше не бачили у русалок. Принаймні, на тих, що я знаю", – написала вона.

 

Скіавареллі підкреслила, що у неї немає проблем зі студентами-художниками або місцевою радою, яка замовила роботу. "Але мене дуже розважає ця річ... хто знає, чи стане вона ще однією принадою для туристів", – додала вона.

Адольфо Марчіано, директор художньої школи Луїджі Россо, виступив на захист статуї, заявивши, що це "данина поваги переважній більшості жінок з пишними формами". Він пояснив, що учні отримали завдання від мера Монополі створити кілька статуй для міста, в тому числі на морську тематику.

"Студенти зібралися разом і придумали ідею русалки. Раді показали масштабну модель, і вони сказали, що вона гарна, а потім вирішили, що завершена скульптура буде розміщена на площі", – розповідає Марчіано.

Марчіано сказав, що не хоче засуджувати натхнення студентів, але він розглядає роботу "як відображення реальності, в даному випадку жіночого тіла".

"Ви бачите рекламу по телебаченню з дуже худими моделями, але русалка – це данина поваги переважній більшості жінок, які мають пишні форми, особливо в нашій країні. Було б дуже погано, якби ми представляли надзвичайно худу жінку", – сказав він.

Жіночі статуї в інших регіонах Італії вже викликали подібні суперечки. У 2021 році бронзова статуя, що зображає жінку в прозорій сукні в містечку Сапрі в Кампанії, викликала хвилю сексизму. Робота скульптора Емануеле Стіфано була задумана як данина пам'яті La Spigolatrice di Sapri ("Сапрійська збирачка"), написана поетом Луїджі Меркантіні у 1857 році. Статуя, яку затаврували як "образу жінок", була відкрита під час церемонії, на якій був присутній колишній прем'єр-міністр Джузеппе Конте.

Нагадаємо, у березні в Копенгагені відому статую Русалоньки вандали розмалювали російським прапором.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.