Столтенберг підтвердив офіційну дату вступу Фінляндії до НАТО

Понеділок, 3 квітня 2023, 14:05

Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що Фінляндія офіційно приєднається до НАТО 4 квітня.

Про це він заявив на брифінгу в Брюсселі 3 квітня, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Виступаючи на брифінгу напередодні зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу, що пройде у столиці Бельгії, Столтенберг підтвердив інформацію про приєднання Фінляндії у вівторок. Про це раніше повідомляли ЗМІ. Столтенберг сказав, що вівторок стане історичним днем.

Фінляндія стане членом НАТО у найближчі дні - Столтенберг

"Завтра ми привітаємо Фінляндію як 31-го члена НАТО, що зробить Фінляндію безпечнішою, а наш Альянсу - сильнішим. Ми піднімемо прапор Фінляндії уперше тут, у штабквартирі НАТО", - сказав він.

Відповідаючи на запитання, Столтенберг пояснив, що від завтра Фінляндія братиме участь у всіх зустрічах та діях Альянсу як повноправний член. Він пояснив, що це відбудеться, оскільки всі 30 країн-членів схвалили протокол про членство Фінляндії.

Завершення членства Фінляндії все ще вимагає, щоб Туреччина передала ратифікований протокол про приєднання до архіву Державного департаменту США. Після цього НАТО має запросити Фінляндію до приєднання, а Фінляндія має підписати документ про приєднання і передати його в Держдепартамент США.

Однак всі ці процедури планують зробити в Брюсселі, щоб фінським чи турецьким чиновникам не довелося їздити до Вашингтона.

Міністр закордонних справ Пекка Хаавісто заявив виданню Helsingin Sanomat у неділю ввечері, що членство Фінляндії можуть формально затвердити в Брюсселі без подання документів до Вашингтона

У минулому вважали, що членство набуває чинності лише тоді, коли представник країни передає документи про приєднання до Державного департаменту США у Вашингтоні.

Примітно, що 4 квітня - річниця заснування НАТО. Цього дня у 1949 році в Вашингтоні представники 12 країн - США, Британії, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів, Люксембурга, Канади, Данії, Ісландії, Норвегії та Португалії - підписали Північноатлантичний пакт про військово-політичний союз.

Нагадаємо, парламент Туреччини одностайно погодив вступ Фінляндії у НАТО в ніч на 31 березня. Єнс Столтенберг після того заявив, що Фінляндія офіційно стане членом НАТО у найближчі дні.

Читайте також: Передостанній крок до НАТО: що буде з розширенням Альянсу після рішення щодо Фінляндії.


Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: