На базі США в Нідерландах могла зазнати пошкодження ядерна бомба – звіт

фото
Понеділок, 3 квітня 2023, 16:37

Фотографія з американської військової бази Фолькель у Нідерландах, опублікована в презентації для студентів, може вказувати на невідомий раніше інцидент із тактичною ядерною бомбою B61, що стався до 2022 року.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", йдеться у звіті Федерації американських науковців (FAS).

Автори звіту звернули увагу на фотографію презентації за 2022 рік для студентів, які шукають роботу в Лос-Аламоській національній лабораторії в Нью-Мексико – одному з американських ядерних об'єктів.

На фото, місце зйомки якого вказане як база повітряних сил Нідерландів Фолькель, видно тактичну ядерну бомбу B61, яку оглядають на предмет пошкоджень американські солдати, зокрема двоє представників підрозділу з утилізації вибухонебезпечних предметів, і цивільний.

 
Фото: FAS

"Задня частина бомби значно вигнута вліво, а одне з чотирьох хвостових ребер відсутнє. Також є рожева клейка стрічка, яка закриває можливі пошкодження задньої частини хвоста", – йдеться у звіті FAS.

Водночас там підкреслюється, що офіційних підтверджень інциденту немає, як і того, чи на фото зображена саме справжня В61, а не макет, і чи були пошкодження наслідком нещасного випадку або випробувань.

"Якщо це зображення справді зроблене під час випробування ядерної зброї, то це буде перший задокументований випадок нещодавньої аварії з ядерною зброєю на військово-повітряній базі в Європі", – зазначають у FAS.

В61 – єдина тактична ядерна зброя, що залишилася в арсеналі США. 100 таких бомб зберігаються в Нідерландах, Бельгії, Німеччині, Італії та Туреччині у межах угод про обмін ядерними озброєннями.

Нагадаємо, напередодні Північна Корея заявила, що готова застосувати ядерну зброю після проведення Сполученими Штатами й Південною Кореєю раніше цього тижня масштабних військових навчань.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: