Які фінансові можливості зможе надати Україні членство в ЄС

Аналітика коротко
Середа, 10 травня 2023, 13:00

Україні, яка остаточно обрала дорогу до вступу в Євросоюз та має намір долучитися до використання усіх європейських інструментів, варто розуміти, якими є найефективніші з них.

Все про структурні фонди ЄС, які допомагають країнам змінюватися до невпізнанності, читайте в статті Дмитра Ливча, Юлії Шаіпової та Олександра Костриба Що таке структурні фонди ЄС та що про них потрібно знати українцям.

Тема європейської інтеграції України перейшла до категорії тих, що цікава і важлива для пересічних українців.

Тепер усе українське суспільство – а не тільки експерти та дипломати – чекає на початок переговорів про вступ, слідкує за виконанням рекомендацій ЄС, а також мріє про верховенство права та розвиток європейської економіки в Україні.

Поза тим, навіть усередині ЄС є відмінності, й досі відчутна різниця між рівнем розвитку різних країн (наприклад, Німеччини та Болгарії), а також між регіонами в межах однієї держави.

Щоб зменшити диспропорції у соціальному та економічному розвитку території, що належать до спільної економічної зони, Європейський Союз створив спеціальний набір інструментів, що відомий за об’єднуючим найменуванням "структурні інвестиційні фонди", хоча частіше вживають коротку назву – структурні фонди.

Саме ці фонди допомогли змінити до непізнаваності держави Східної Європи з їхнім вступом до ЄС.

У рамках нинішньої семирічної фінансової програми існує шість структурних фондів: Європейський фонд регіонального розвитку, Європейський соціальний фонд, Фонд згуртованості, Фонд справедливого переходу, Європейський аграрний фонд для сільського розвитку та Європейський фонд мореплавства, рибальства та аквакультури.

Вже зараз Україна, як країна-кандидат у члени ЄС, може претендувати на кошти Європейського соціального фонду. Понад 135 мільярдів євро, виділених на нього на сім років, спрямовуються на боротьбу з безробіттям, бідністю, збільшення інклюзивності, інвестування в освіту та навчання впродовж життя та соціальні інновації.

Сьогодні Київ має чітко розуміти, які структурні фонди існують і які проєкти в рамках цих фондів Україна зможе впроваджувати після набуття членства, отримуючи колосальну підтримку для розвитку стратегічно важливих сфер.

Так, наприклад, Польща отримувала 80-90 мільярдів євро у рамках кожної з двох останніх семирічних фінансових програм. Україна, яка має співставне з Польщею населення, змогла б отримувати приблизно стільки ж.

Причому структурні фонди – це не кредити, а грантові кошти, їх не потрібно повертати.

У разі, якщо кошти йдуть на втілення реформ, фінансування з цих фондів закладає фундамент нової економіки, трансформації у справді європейську країну.

Докладніше про структурні фонди ЄС – у матеріалі Дмитра Ливча, Юлії Шаіпової та Олександра Костриби Що таке структурні фонди ЄС та що про них потрібно знати українцям.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.