Як влада Грузії торпедує євроінтеграцію і які наслідки це матиме

Аналітика коротко
П'ятниця, 12 травня 2023, 08:48

Грузинська влада йде на крок, здатний остаточно заморозити перспективу отримання статусу кандидата на вступ до ЄС. 

Йдеться про рішення відновлювати авіаційне сполучення з РФ. Нинішні вчинки грузинської влади є викликом не тільки для Євросоюзу, але й для Києва: як відреагувати на дії, які є однозначно антиукраїнськими?

Запрошуємо до перегляду відео, присвяченого цій проблемі. А детальніший аналіз наслідків кризи у Тбілісі – у статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Грузія робить крок до Москви: як авіарейси в РФ руйнують західний курс країни.

10 травня російська влада оголосила відразу про два "подарунки" для Грузії.

Йдеться про скасування візових вимог для громадян Грузії, які їдуть до РФ з нетривалими поїздками, а також про скасування заборони авіарейсів з Росії до Грузії. І все це фактично за те, що Тбілісі не приєдналося до санкцій.

Нинішнє скасування віз виглядає явно запізнілим кроком Кремля, який може зацікавити лише дуже незначну кількість грузинів.

Масштабна антигрузинська кампанія 2006 року та війна 2008 року суттєво зменшили привабливість РФ для грузинів. Тим більше після того, як Грузія отримала безвіз із ЄС, який в тому числі може використовуватися для працевлаштування в окремих європейських країнах.

Слід нагадати, що заборона авіасполучення з Грузією стала унікальним випадком, коли РФ вирішила покарати чинну владу Грузії. 

21 червня 2019 року під будівлею парламенту у Тбілісі зібрався стихійний мітинг через те, що російський депутат-комуніст Сергєй Гаврилов вирішив вести засідання маловідомої організації Міжпарламентська асоціація православ'я з крісла спікера парламенту Грузії. 

Росія назвала ці протести "антиросійським шабашем" та ввела заборону на авіаційне сполучення з Грузією.

Тільки-но російські посадовці заговорили про можливе відновлення авіасполучення, реакція ЄС була досить жорсткою: Тбілісі повідомили, що цей крок суперечить прагненням Грузії стати кандидатом на вступ до ЄС.

Реакція грузинської влади на відкриття авіапростору сприймалася як маркер їхнього реального курсу: або з Росією, або із Заходом.

Вже ввечері 11 травня у Тбілісі заявили про згоду на відновлення авіасполучення з РФ.

Згода Тбілісі повернути рейси до РФ, з урахуванням попередніх попереджень Євросоюзу, означає, що грузинська влада остаточно відмовляється від курсу на вступ до ЄС

В Євросоюзі закликали Грузію долучитися до антиросійських санкцій. А Сполучені Штати пішли ще далі, натякнувши на нові санкції проти керівництва Грузії у разі відкриття авіапростору.

Одночасно з авіаційним скандалом стало відомо, що керівна партія "Грузинська мрія" відмовилася від статусу спостерігача в Партії європейських соціалістів.

Разом із тим у Брюсселі воліють утриматися від кроків, що можуть тлумачитися як відмова від Грузії.

Одночасно ця криза є викликом для Києва: якщо ми вважаємо нинішні дії Тбілісі антиукраїнськими, то мусимо відреагувати відповідно.

Швидше за все, жорсткість реакції ЄС (і Києва?) залежатиме від дій грузинського суспільства.

Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка Грузія робить крок до Москви: як авіарейси в РФ руйнують західний курс країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: