Кіпр і Мальта анулювали десятки "золотих паспортів" росіян і білорусів через війну в Україні

П'ятниця, 12 травня 2023, 17:31

Влада Кіпру й Мальти анулювала "золоті паспорти" десятків громадян Росії та Білорусі у відповідь на повномасштабне російське вторгнення в Україну.

Про це йдеться у відповіді Європейської комісії на запит депутата Європарламенту від Вільної демократичної партії Німеччини Моріца Кьорнера, яка опинилась у розпорядженні Spiegel, пише "Європейська правда".

За даними Єврокомісії, Кіпр позбавив "золотих паспортів" дев'ятьох росіян і 34 членів їхніх сімей через те, що вони потрапили під санкції, запроваджені ЄС через агресивну війну Росії проти України. Мальта забрала паспорти у двох людей.

У коментарі Spiegel Кьорнер привітав дії Кіпру й Мальти. За його словами, ті, хто отримує вигоду від політики президента Росії Владіміра Путіна, "повинні відчути наслідки".

"Росіяни та білоруси, які потрапляють до списку санкцій ЄС, не заслуговують на громадянство Євросоюзу", – сказав політик.

Болгарія анулювала вже 17 "золотих паспортів", четверо з них належали росіянам

Кіпр і Мальта, як і деякі інші країни Європейського Союзу, тривалий час надають громадянство іноземним інвесторам в обмін на великі грошові виплати. Власники цих "золотих паспортів" користуються перевагами громадянства ЄС.

На Кіпрі для отримання такого паспорта потрібно було інвестувати щонайменше 2,5 мільйона євро. За даними кіпрського уряду, у період з 2007 по 2020 рік було залучено близько 9,7 мільярда євро.

Після початку нападу Росії на Україну Єврокомісія знову оголосила суперечливу практику незаконною і рекомендувала країнам ЄС розглянути можливість скасування такого громадянства – особливо якщо люди перебувають у санкційних списках ЄС або підтримують агресивну війну Росії.

Читайте також: Інфляція "золотих паспортів": як країни ЄС змінюють умови купівлі свого громадянства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: