Прем’єр Польщі в розмові із Зеленським порушив питання ексгумацій, отримав "позитивну" відповідь

Понеділок, 15 травня 2023, 22:36

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розкрив подробиці розмови із Володимиром Зеленським під час церемонії вручення Міжнародної премії Карла Великого 2023 року в німецькому Аахені.

Про це він розповів в етері телеканалу Polsat, повідомляє "Європейська правда".

За словами прем’єра Польщі, Зеленський розповів йому про злочини російських військових та про ракетні обстріли "і в той же час говорив про необхідність додаткових поставок зброї та боєприпасів, щоб українці – які також захищають нашу безпеку – могли бути максимально ефективними".

Серед інших тем, які порушив президент України, була й ситуація із обмеженням імпорту української аграрної продукції на ринки ЄС.

"Я пояснив йому, чому ми повинні були зробити ці зміни, а також чому ми домовилися з ЄС і запровадили нові правила в торгівлі сільськогосподарською продукцією", – сказав Моравецький.

МЗС Польщі заявило про згоду Києва на пошуково-ексгумаційні роботи на території України

Крім того, польський прем’єр обговорив із Зеленським історичні питання.

"Ми говорили про ексгумації (польських жертв Української повстанської армії – ред.). Ми вимагаємо права провести їх якнайшвидше, хочемо, щоб це відбулося ще в травні-червні. Сподіваюся, що цього разу українська сторона дотримає свого слова", – сказав він, додавши, що президент України "позитивно" відреагував на ці запити.

Питання відновлення пошуково-ексгумаційних робіт тривалий час було серед проблемних у польсько-українських відносинах.

У 2019 році президент України Володимир Зеленський пообіцяв скасувати введену попередньою українською владою заборону на ексгумації та пошуки останків польських жертв на території України, що стало відповіддю на знесення пам’ятника УПА у Грушовичах на Підкарпатті.

Перші пошукові роботи у Львові відновили у листопаді 2019 року. Українська сторона видавання наступних дозволів обумовила відновленням сплюндрованої у січні 2020 року могили вояків УПА у Монастирі. Знищену надмогильну плиту тоді відновили, але без списку імен воїнів УПА, які загинули у боях з радянським НКВС.

Про те, як розв'язати історичні суперечки між Україною та Польщею, читайте в колонці заступника директора Центру діалогу імені Юліуша Мерошевського (Польща) Лукаша Адамського Як не дати історичним суперечкам знищити зближення України та Польщі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.