У Росії є способи шпигувати за Данією після видворення її дипломатів – розвідка

Вівторок, 2 травня 2023, 15:11

Росія може вербувати цивільних осіб і використовувати журналістів та бізнесменів, щоб шпигувати у Данії після видворення з країни її дипломатів.

Про це, як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Sky News, йдеться у звіті Данської служби безпеки та розвідки (PET).

Організація заявила, що вторгнення Росії в Україну посилило потребу Москви у зборі розвідувальної інформації в країнах НАТО.

Збройні сили Данії підтвердили, що спецкорабель РФ перебував біля місця вибуху "Північного потоку"

Торік Данія синхронно з іншими країнами ЄС вислала 15 російських дипломатів, що підірвало можливості Росії шпигувати на території країни. Однак потреба Росії в отриманні інформації в Данії зросла, і тому PET очікує, що РФ спробує використати інші способи шпигунства в країні. 

"Це може бути розміщення офіцерів розвідки в Данії за межами дипломатичних представництв, наприклад, у ролі журналістів або бізнесменів, використання приїжджих офіцерів розвідки або більш активне вербування російськими спецслужбами будь-яких данських джерел в Росії або в третіх країнах", – заявила PET.

Данія є особливо цікавою країною-членом НАТО для Росії, оскільки контролює вхід до Балтійського моря та є транзитною державою у контексті зміцнення східного флангу Альянсу. 

Нагадаємо, суспільні мовники Данії, Норвегії, Швеції та Фінляндії за висновками спільного розслідування припускають, що російські військові судна та цивільні "кораблі-привиди" у Балтійському і Північному морях збирають дані для диверсій проти вітрових електростанцій, газопроводів і кабелів зв’язку.

Згодом це розслідування спричинило суперечку між політиками з Копенгагена та Фарерських островів, автономії у складі Данії, про подальшу політику Фарерів щодо суден РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: