У Молдові фермери анонсували протести: один з приводів - агропродукція з України

П'ятниця, 26 травня 2023, 13:34

У Молдові фермери оголосили про наміри проводити протести у режимі "нон-стоп" із 7 до 30 червня у Кишиневі.

Як пише "Європейська правда", про це повідомила асоціація Forța Fermierilor, яка надіслала запит до мерії Кишинева, щоб зарезервувати площу Великих національних зборів, повідомляє NewsMaker.

В акції планують узяти участь близько 1000 осіб і задіяти близько 300 одиниць сільгосптехніки.

Фермери незадоволені ставленням уряду Молдови до агропромислового сектору.

"Forța Fermierilor" звернулася 17 травня до уряду з вимогою до 3 червня вжити заходів, щоб допомогти сільгоспвиробникам. Фермери вимагають ввести заборону на імпорт сільгосппродукції з України, зобов'язати Джурджулештський порт експортувати тільки молдавську сільськогосподарську продукцію. В іншому разі сільгоспвиробники заявили про готовність вийти на масові акції протесту по всій країні.

Після цього асоціація поскаржилася на Міністерство фінансів, яке не схвалило проєкт збільшення компенсацій для сільгоспвиробників. Організація знову пригрозила масовими протестами, якщо проєкт не ухвалять найближчим часом.

25 травня представників асоціації запросили до міністерства фінансів, але вони відмовилися від зустрічі. Фермери обурилися тим, що міністр Вероніка Сірецяну відправила на зустріч держсекретаря Мінфіну. У відомстві пояснили, що Сірецяну не змогла прийти, оскільки перебуває у відрядженні.

Нагадаємо, на початку травня молдовське Міністерство сільського господарства повідомило про плани приєднатися до рішення ЄС щодо введення тимчасової заборони імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику походженням з України, водночас дозволивши їхній транзит.

У відповідь в українському уряді почали готувати постанову про заборону молдовського імпорту.

Після цього міністр сільського господарства Молдови Владімір Боля заявив, що уряд поки не приєднуватиметься до заборони на імпорт деяких зернових та олійних культур із України, оскільки це "нічого б не вирішило".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.