В Будапешті відбувся великий протест проти рішення уряду збільшити робоче навантаження вчителів

Середа, 3 травня 2023, 19:59

У середу в Будапешті пройшов велелюдний мітинг проти нового закону, підтриманого урядом, який скасує статус державних службовців для вчителів та значно збільшить їхнє робоче навантаження.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство Reuters.

Майже 5 тисяч вчителів уже заявили, що підуть з професії, якщо так званий "Закон про статус" набуде чинності. Утім, уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана продовжує реформу, що позбавить вчителів деяких гарантій зайнятості.

Багато критиків називають законопроєкт "законом про помсту", сприймаючи його як покарання за протестний рух вчителів, який не згасає вже рік.

"Я повністю проти цього закону, який не випадково називають "законом про помсту" у суспільному дискурсі", – сказала Каталін Торлі, одна з найзапекліших критиків політики Орбана в галузі освіти.

"Це відповідь на хвилю протестів, що спостерігалися протягом останнього року... вони оголили серйозні проблеми державної системи освіти", – додала Торлі.

Уряд заявив, що нове законодавство спрямоване на підвищення якості освіти.

Якщо закон ухвалять у його нинішньому вигляді, то з 1 червня максимальний щоденний робочий час вчителів збільшиться з 8 до 12 години, щотижневий робочий час – з 40 до 48 годин, а кількість замін – з 30 до 80 годин на рік.

Угорщина зіштовхується з дедалі більшою нестачею вчителів в основному через низьку заробітну плату і непередбачуваність нормативно-правової бази.

Протест у середу відбувся після цілого року страйків вчителів та демонстрацій за підвищення заробітної плати.

Загальний рівень інфляції в Угорщині зріс до 25,6%, що також є найвищим показником в ЄС. Загалом у Євросоюзі середній рівень інфляції сповільнився до 8,3% минулого місяця.