У Німеччині перевірили стан бункерів: вистачить лише на пів відсотка населення

Четвер, 8 червня 2023, 11:48

Кількість місць, придатних для укриттів, у Німеччині виявилася навіть меншою, ніж передбачали.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання WirtschaftsWoche.

По всій країні налічується лише трохи менше 480 тисяч місць у близько 580 бункерах та укриттях. Це результат інвентаризації, яку наказало провести Федеральне міністерство внутрішніх справ (BMI) навесні 2022 року після нападу Росії на Україну.

Кілька тижнів тому експерти Федерального агентства з питань нерухомості та Федерального відомства з питань цивільного захисту та допомоги у разі стихійних лих завершили дослідження і в травні передали дані до Берліна. Кількість доступних місць зараз відповідає трохи більше ніж половині відсотка населення і є дещо нижчою, ніж раніше екстрапольовані дані зі старої статистики.

"Наразі близько 580 систем все ще підлягають зобов'язанням щодо цивільного захисту", – сказав представник BMI.

Будівлі перебувають переважно у приватній власності, а також у власності федеральних земель і муніципалітетів.

Федеральний уряд закріпив за собою право використовувати ці системи в цілях цивільного захисту. Після початку війни в Україні федеральний уряд призупинив демонтаж існуючих захисних споруд, рішення про який було прийнято ще у 2007 році, і вирішив взяти на облік решту захисних об'єктів.

У середині 1990-х років Німеччина припинила будівництво сховищ. Припускаючи, що із закінченням протистояння між Сходом і Заходом після падіння залізної завіси потреба в таких спорудах відпаде, федеральний уряд відмовився від існуючих бункерів і укриттів або передав їх федеральним землям і муніципалітетам. Деякі з бетонних гігантів також були продані приватним користувачам.

За даними BMI, поки що незрозуміло, чи зміниться ситуація в майбутньому, зважаючи на значні зміни в ситуації із загрозами після російського вторгнення в Україну. За словами Берліна, тепер федеральний уряд уточнить з федеральними землями подальший порядок дій у сфері цивільного захисту. За словами речника BMI, заяви про конкретні плани і витрати можливі лише після цього.

Нагадаємо, Естонія протягом 10 років планує створити укриття для 700 тисяч людей.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: