Хорватія звинувачує Сербію у спробі присвоїти частину національних письменників

Вівторок, 11 липня 2023, 12:14

Міністерство закордонних справ Хорватії надіслало Сербії ноту протесту після того, як у Белграді назвали частину хорватської літературної спадщини літературою "подвійної належності", а тому також і сербською.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє HRT із посиланням на пресреліз відомства.

МЗС Хорватії висловило в ноті "найрішучіший протест проти нового посягання на хорватську культурну спадщину" через ухвалення сербською академічною спільнотою Декларації "Кордони сербської літератури".

"Зазіхання та присвоєння культурної спадщини інших країн і народів є вкрай неприйнятним і суперечить духу європейських цінностей і принципам, на яких заснований Європейський Союз, до якого Сербія прагне приєднатися", – йдеться в пресрелізі.

Декларацію "Кордони сербської літератури" підписали всі кафедри сербської мови та літератури, всі педагогічні факультети, а також інші філософські та наукові інституції в Сербії, Республіці Сербській (Боснія і Герцеговина) та Чорногорії.

Щоб правильно визначити "кордони" сербської літератури, серед інших принципів підписанти декларації запропонували "явище подвійної приналежності", через що література може одночасно визначатися і як сербська, і як література іншого народу.

Зокрема, такою автори декларації називають "дубровницьку літературу" – твори авторів Дубровацької республіки (XIV-XIX ст.), оскільки вони друкувалися кирилицею. Між тим, в Хорватії вважають, що література їхнього древнього міста Дубровник належить хорватській культурі.

Раніше міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич назвав неприйнятною конференцію, яка проходила в Європейському парламенті в Брюсселі та присвячена суперечливому хорватському архиєпископу часів Другої світової війни Алоїзію Степінацу.

Нагадаємо, у січні у Сербії та в сусідніх країнах на кіноекрани вийшов сербський фільм "Буря", що розповідає про "страждання тисяч сербів" внаслідок військової операції, яку Хорватія провела проти сербських сепаратистських утворень на своїй території.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: