Керівна партія Польщі за підсумками виборів втрачає понад 10 місць у Сенаті

Вівторок, 17 жовтня 2023, 09:20

Керівна партія Польщі "Право і справедливість" ("ПіС") за підсумками парламентських виборів втратить більше десятка місць у Сенаті, у якому і в попередньому скликанні не мала більшості.

Про це повідомляє RMF24, пише "Європейська правда".

За оцінками журналістів на основі майже всіх порахованих голосів, "ПіС" отримає у Сенаті 34 місця, тоді як за цього скликання партія мала там 48 представників.

Блок "Громадянська коаліція", скоріш за все, отримає 44 місця і стане найбільшою фракцією у верхній палаті польського парламенту.

"Лівиця", ймовірно, отримає 9 місць, а "Третій шлях" – 8.

Ще п’ять сенаторів здобули підтримку виборців, балотуючись у рамках "сенатського пакту" між "Громадянською коаліцією", "Лівицею" і "Третім шляхом". "Сенатський пакт" передбачав висунення на окрузі спільного кандидата від цих трьох сил. 

Нагадаємо, за підсумками підрахунку майже усіх голосів на виборах формальним переможцем стала "ПіС", але шанс сформувати уряд отримує опозиція – "Громадянська коаліція", "Третій шлях" і "Лівиця", які вже на етапі кампанії розглядали одне одного як союзників для формування коаліції. Така коаліція отримає близько 250 мандатів у Сеймі, тоді як для більшості достатньо 231.

У понеділок представники блоку "Третій шлях" заявили, що виключають можливість коаліційних переговорів із "ПіС".

Детально на цю тему – у відеоблозі "ЄвроПравди", а також у статті Польща голосує за зміну влади: що це означає і як зміняться відносини з Україною

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: