У Латвії закликають до широкої дискусії перед призначенням Рютте генсеком НАТО

Четвер, 14 березня 2024, 16:13

Міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш вважає, що Північноатлантичному альянсу не варто призначати голову уряду Нідерландів Марка Рютте на посаду генерального секретаря без попередньої "широкої дискусії" про майбутні виклики НАТО.

[SOURCE]Як повідомляє "Європейська правда", таку думку Каріньш висловив в інтерв’ю The Guardian.

Голова латвійського МЗС наголосив, що призначення генсека НАТО потребує консенсусу всіх 32 його членів.

"Чого нам трохи бракує, то це відвертої і відкритої дискусії про те, що ми шукаємо в лідері, і особливо про те, яким має бути завдання цього лідера. Як ми всі разом бачимо розвиток НАТО протягом чотирирічного терміну?" – риторично спитав він.

Обрання генсека НАТО: прем'єрка Естонії засумнівалась у рівності всіх країн-членів

Каріньш наголосив, що деякі так звані нові члени Альянсу відчувають, що "настав час розпочати дискусію і розглянути ці країни як потенційне джерело лідера". Його заява перегукується з позицією інших балтійських держав, які воліли б бачити генсеком представника східного флангу НАТО.

Він також звернув увагу, що нині призначення топпосадовця Альянсу фактично узгоджується на рівні послів держав-членів, тоді як генсек працює саме з їхніми лідерами.

"Генеральний секретар (НАТО. – Ред.) – це людина, яка повинна працювати над питаннями, що потребують консенсусу, і об'єднувати всіх разом. Ця людина повинна мати підтримку серед столиць, але для того, щоб мати таку підтримку, ви повинні говорити з усіма столицями", – вважає латвійський міністр.

Як відомо, чинний генсек НАТО Єнс Столтенберг ще у 2022 році мав залишити посаду, але його вмовили залишитися, оскільки країни-члени не дійшли компромісу щодо наступника – для цього потрібна згода всіх країн-членів Альянсу.

Cтолтенберг вірить, що країни НАТО нарешті визначаться з новим генсеком

На цей час найбільш імовірним кандидатом вважають Марка Рютте, який завершує роботу на посаді прем’єр-міністра Нідерландів. Проте і з його обранням можуть виникнути труднощі через позицію Угорщини й Туреччини, а також політичний вплив Дональда Трампа, який має реальні шанси перемогти на президентських виборах у США. 

До того ж, виклик Рютте кинув президент Румунії Клаус Йоганніс, який теж хоче поборотись за посаду генсека.

Читайте також статтю "ЄП" про "конкурс" на посаду генсека НАТО та його ймовірного переможця.