ЗМІ: Росія могла заглушити сигнал на літаку міністра оборони Британії

Четвер, 14 березня 2024, 16:49

Росію підозрюють у глушінні супутникового сигналу літака, на якому міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс повертався з Польщі.

Про це агентству Reuters повідомило джерело в британському уряді й журналісти, які подорожували з Шаппсом, пише "Європейська правда".

За словами співрозмовників Reuters, сигнал GPS на літаку був заблокований протягом близько 30 хвилин в той момент, коли літак пролітав поблизу Калінінградської області Росії.

Вони додали, що в цей час мобільні телефони не могли підключатися до інтернету, тож літак був змушений використовувати альтернативні методи для визначення свого місцеперебування.

Міноборони Британії відмовилось офіційно коментувати ситуацію.

Прем’єрка Естонії вважає Росію відповідальною за збої GPS у Балтійському регіоні

Співрозмовник відомства в коментарі The Times сказав, що британська авіація має алгоритм дій на випадок подібних збоїв, але вони "створюють невиправданий ризик для цивільних літаків і можуть потенційно загрожувати життю людей".

"Цьому немає жодного виправдання, і це вкрай безвідповідальна поведінка з боку Росії", – додало джерело.

Також The Times пише, що Росія регулярно раніше глушила сигнал на британських літаках, які злітають з авіабази "Акротірі" на Кіпрі, але з бортами, на яких перебувають британські високопосадовці, таке стається рідко.

Збої в роботі GPS – який використовують авіакомпанії, смартфони та системи озброєнь – у районі Калінінграда спостерігались і раніше. Командувач Сил оборони Естонії Мартін Херем цього року заявив, що за ними стоїть Росія.