Створені Росією перешкоди в роботі GPS вплинули на Латвію та Естонію

Четвер, 8 червня 2023, 13:52

Глушіння Росією сигналу глобальної системи позиціювання (GPS) на початку червня поширилося на територію Естонії та Латвії, але дотепер перешкоди припинилися.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал ERR.

Перешкоди й аномалії в роботі GPS виникають час від часу, але, як правило, вони тривають короткий час і не створюються навмисно. З початку широкомасштабної війни Росії в Україні в Естонії не було зафіксовано значного збільшення перешкод.

За словами голови Департаменту захисту прав споживачів і технічного нагляду (TTJA) Ерко Кулу, моніторингова система відомства зареєструвала зростання перешкод у роботі GPS у період з 1 червня по 5 червня.

За повідомленням Сил оборони Естонії, глушіння сигналу GPS – один із заходів, яких Росія може вживати для забезпечення захисту важливих об'єктів на своїй території. У таких випадках можуть виникати ситуації, коли штучні перешкоди також впливають на використання GPS у сусідніх із Росією країнах.

"Передбачуване джерело перешкод розташоване в Ленінградській області РФ, і воно могло незначною мірою зачепити повітряний простір Естонії. Латвійський регулятор мереж зв'язку також зафіксував зростання перешкод", – сказав Кулу.

"Досі надходили лише поодинокі повідомлення від пролітаючих літаків. Втрата сигналу GPS не впливає на навігаційні можливості комерційних і пасажирських літаків і не становить загрози для них. Це також не впливає на роботу наземних пристроїв GPS, GALILEO та інших систем позиціонування GNSS", – додав він.

З ранку 5 червня перешкод в Естонії не спостерігалося, але TTJA продовжить стежити за ситуацією.

Інші держави не можуть завадити створенню штучних перешкод, і їх можна припинити тільки відключенням обладнання, яке створює перешкоди.

Нагадаємо, естонська прем’єр-міністерка Кая Каллас підкреслила, що вступ Естонії до Північноатлантичного альянсу був вільним вибором країни, а твердження Росії про те, що розширення НАТО загрожує її безпеці, є міфом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: