Країни ЄС домовилися продовжити заходи для скорочення споживання газу

Понеділок, 4 березня 2024, 15:14

Країни ЄС досягли політичної згоди щодо того, щоби і далі у скоординований спосіб скорочувати споживання газу і забезпечити достатні запаси на нову зиму.

Як повідомляє "Європейська правда", про це інформує пресслужба Ради ЄС.

Рада ЄС досягла політичної згоди щодо рекомендації продовжити скорочувати попит на газ у скоординований спосіб.

В Європі знизилась інфляція через падіння цін на енергоносії

"Хоча безпека постачання для країн ЄС покращилася, все ще необхідне подальше скорочення попиту для того, щоб забезпечити достатні запаси газу на  наступну зиму", – зазначили у комюніке. 

Йдеться про інструмент, який ЄС задіяв у 2022 році у відповідь на енергетичну кризу, спровоковану нападом Росії на Україну. Постанову про скорочення попиту на газ у березні 2023 року продовжували на рік – до кінця березня 2024 року. 

Досягнена політична домовленість у Раді ЄС передбачає, що країни члени мають і протягом цього року – до кінця березня 2025 року – продовжувати працювати над скороченням споживання газу, прагнучи досягти скорочення від 15% і більше, порівняно з їхніми середніми обсягами споживання у період з 1 квітня 2017 до 31 березня 2022 року. 

З 2025 року, як очікують, почнуть діяти положення євродиректив про енергоефективність і відновлювані джерела енергії, які таким чином внесуть структурне скорочення попиту.

Дану домовленість Рада ЄС ще має схвалити офіційно, це очікувано відбудеться найближчими тижнями. 

Нагадаємо, в уряді України виключили можливість продовження з Росією угоди про транзит газу, термін дії якої спливає у 2024 році, та розраховують після цього запропонувати українську ГТС європейським партнерам.