Прем'єр Іспанії закликав збільшити оборонні інвестиції в ЄС через агресію Росії

Середа, 10 квітня 2024, 16:53 - Іванна Костіна

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес рішуче відстоює необхідність збільшення інвестицій в оборону на європейському рівні перед обличчям агресивних дій Росії з метою посилення потенціалу стримування та виведення промисловості сектору на рівень, який відповідав би європейській економіці.

[SOURCE]Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє видання El Boletin.

Перед пленарним засіданням Конгресу депутатів Іспанії Санчес вкотре поскаржився на те, що європейською безпековою і оборонною промисловістю "занадто довго нехтували", що призвело до дефіциту інвестицій у розмірі 56 мільярдів євро.

"У нас менше можливостей, ми страждаємо від цифрових вразливостей, які посилюються зростанням штучного інтелекту, серйозних недоліків в оборонній промисловості, незважаючи на те, що європейська економіка в сім разів більша за російську", – сказав він.

З цієї причини він заявив, що ЄС повинен "мати такі ж карти, які мають інші держави, хоча б для того, щоб нам не довелося їх використовувати". "Ми повинні зміцнити наш потенціал стримування, щоб нас не боялися, щоб не втягувати світ у гонку озброєнь, але щоб нас поважали, щоб ми могли захистити великий проєкт миру, демократії і свободи, яким є Європа", – підкреслив він.

Іспанія, зазначив голова уряду, хоче відігравати "роль, яка відповідає їй як четвертій за величиною економіці в Європі" і з четвертою за величиною армією. "Ми повинні продовжувати збільшувати наші інвестиції, покращувати координацію наших збройних сил зі збройними силами держав-членів і підтримувати ініціативи Європейської комісії", – сказав він, хоча і дав зрозуміти, що водночас уряд буде продовжувати залишатися прихильним "дипломатії і миру".

У березні глава уряду Іспанії Педро Санчес у телефонній розмові з президентом Володимиром Зеленським у неділю пообіцяв Україні нову підтримку у цьому році для оборони від загарбницької війни Росії.

Перед цим міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес звернулася до населення своєї країни у зв'язку з погрозами лідера Росії Владіміра Путіна застосувати ядерну зброю.