Понад половина жителів Молдови підтримає вступ до ЄС на референдумі

Вівторок, 16 квітня 2024, 17:51 - Олег Павлюк

Більшість громадян Молдови проголосували б за вступ до Європейського Союзу, якби таке питання винесли на референдум, причому цей варіант виявився популярнішим за приєднання до контрольованого Росією Євразійського союзу.

[SOURCE]Про це свідчить опитування CBS Research на замовлення ініціативи WatchDog.MD, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на інформагентство IPN.

У разі проведення референдуму щодо вступу до Європейського Союзу, понад 56% респондентів опитування проголосували б за, 25% проголосували би проти. Решта не визначилися або кажуть, що не братимуть участі.

На аналогічному референдумі 35% респондентів проголосували б за вступ до Євразійського союзу, а 47,5% – проти.

У разі необхідності обрати між ЄС і Євразійським союзом 54% опитаних жителів Молдови обрали б Євросоюз і лише 25% – Євразійський союз.

Конституційний суд Молдови схвалив референдум про вступ до ЄС

Соціолог CBS Research Васіле Кантарджі під час презентації результатів опитування зазначив, що найвищі відсотки прихильників євроінтеграції в Молдові фіксували за правління Комуністичної партії у 2000-х роках, тоді як у 2013-2017 роках цей показник упав до 40-50%.

"Потім настав етап відродження, який розпочався з 2020 року і триває досі. За цей період відсоток тих, хто підтримує вступ, коливався в межах 50-60%, а це опитування зокрема фіксує 56,5%", – зауважив Кантарджі.

Раніше у вівторок стало відомо, що Конституційний суд Молдови схвалив проведення референдуму про вступ до ЄС. Водночас інші опитування свідчать, що думки у суспільстві щодо необхідності такого референдуму розділилися майже навпіл.

Про настрої у Молдові читайте також у статті На третину проросійські: як у Молдові співіснують рух до ЄС, війна та підтримка союзу з Росією.