У парламенті Нідерландів закликали Європарламент відреагувати на загрозу впливу РФ на вибори

Четвер, 18 квітня 2024, 13:05 - Марія Ємець

Спікер Палати представників парламенту Нідерландів звернувся з листом до президентки Європарламенту, вимагаючи вжити заходів для доброчесності європейських виборів на тлі звісток про спроби Росії впливати на них. 

[SOURCE]Про це повідомляє NOS, пише "Європейська правда".

Спікер Палати представників Мартін Босма звернувся до Роберти Метсоли у контексті інформації, що стала відома на початку квітня, щодо можливого впливу Росії на окремих політиків з Нідерландів.

Босма зауважив, що така діяльність Росії загрожує доброчесності майбутніх виборів, і йдеться не лише про сам процес, але й кандидатів, які будуть балотуватися до Європарламенту. Він наголосив, що Європарламент має гарантувати прозорий виборчий процес. 

Звернення Босми стало наслідком ініціативи лідерів партій "Новий соціальний контракт" і  "Партії свободи", яку підтримали майже всі депутати нижньої палати.   

Нагадаємо, на початку квітня Чехія заявила про викриття проросійської мережі, яка розробляла операцію з поширення російського впливу та підриву безпеки в Європі. 

У цьому контексті Прага оголосила про санкції проти Віктора Медведчука, а також пропагандиста родом з України Артема Марчевського та прокремлівського сайту правого спрямування Voice of Europe.

Після того питанням зайнялася прокуратура Бельгії, а лідери Бельгії та Чехії закликали до нових санкцій ЄС проти Росії.  

Крім того, журналістське розслідування виявило, що депутат Бундестагу від "Альтернативи для Німеччини" й кандидат від цієї партії на виборах до Європарламенту Петр Бистронь отримував гроші від проросійської мережі впливу.

Віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова очікує нових звинувачень щодо можливих таємних платежів з боку РФ європейським політикам в межах викриття проросійських мереж упливу.