У Молдові передали до суду справу проти лідерки молдовської Гагаузії

Середа, 24 квітня 2024, 18:07 - Андрій Синявський

Антикорупційна прокуратура Молдови заявила, що завершила розслідування та передала до суду справу проти башкана Гагаузії та голови офісу неконституційної партії "Шор" Євгенії Гуцул.

[SOURCE]Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Newsmaker.

Гуцул звинувачують у тому, що вона, працюючи секретаркою в неконституційній партії "Шор", із 2019 до 2022 року систематично та щоденно ввозила в Молдову з РФ гроші, які використовували для фінансування політичної діяльності партії.

Антикорупційна прокуратура також звинувачує її в координації діяльності деяких офісів партії.

Правоохоронці стверджують, що з жовтня до листопада 2022 року башкан Гагаузії, як співучасниця злочину, відповідала за перевірку списків та винагороду учасників протестів біля будівель державних установ у Кишиневі.

Поплічники олігарха-втікача Шора хотіли ввезти з Росії в Молдову понад $1 млн

Гуцул також звинувачують у свідомому отриманні суми в майже 42,5 млн леїв (понад 8,5 млн євро) від організованого злочинного угруповання для фінансування діяльності партії.

Крім того, за словами відомства, у кримінальній справі фігурує спільниця башкана Гагаузії, яка керувала головним офісом партії в Кишиневі: їй закидають отримання 9,7 млн леїв від організованого злочинного угруповання для фінансування партії.

Раніше правоохоронці в Молдові здійснили 150 обшуків після того, як дізнались про намір прихильників групи олігарха-втікача Ілана Шора ввезти контрабандою готівку, й конфіскували понад 20 мільйонів леїв (1,12 мільйона доларів).

Нагадаємо, 21 квітня в Москві відбувся з'їзд проросійської опозиції Молдови за учаті партій, близьких до олігарха-втікача Ілана Шора та башкана (голови) Гагаузії Євгенії Гуцул. На з'їзді створили політичний блок "Перемога", який очолив Шор.

Конституційний суд Молдови у червні 2023 року оголосив неконституційною партію "Шор".

Про значення заборони партії "Шор" читайте у статті: Молдова йде на війну з агентами Кремля. Що означає заборона ключової опозиційної партії країни.