Рішення ПАРЄ щодо Росії: коментований переклад

Четвер, 29 січня 2015, 08:40 — Європейська правда
Фото Ради Європи

Європейська правда, як зазвичай, надає своїм читачам можливість знайомитися з текстом ключових рішень європейських інституцій.

В даному матеріалі ми публікуємо зведений текст резолюції ПАРЄ щодо повноважень російської делегацій з усіма поправками до нього, який був затверджений на засіданні 28 січня. Як відомо, асамблея наклала на Росію низку дипломатичних санкцій.

Також пропонуємо до вашої уваги репортаж кореспондента "Європейської правди" зі Страсбургу.

Переклад документу - нижче, а спершу - короткий виклад його пунктів.

  1,2.  Нагадування про суть та зміст дипломатичних санкцій, накладених асамблеєю в квітні 2014 року.
  3. Хоча час минув, анексія Криму і далі вважається і вважатиметься неприпустимою протизаконною дією.
  4-6.  Пункти про ключові проблеми з дотриманням прав людини в Криму та про вимоги до РФ стосовно Криму (в чотирьох підпунктах).
  5.  Окремий наголос на проблемах кримських татар в Криму.
  7.  Визнання ключової деструктивної ролі РФ на Донбасі; дев'ять вимог до Росії задля припинення конфлікту на Донбасі.
  8.  РФ повинна виконувати Мінські домовленості. Поточна тактика РФ – неприпустима.
  9.  Визнання того, що масові порушення прав людини виходять не лише від проросійських бойовиків, але також від окремих українських добровольчих батальйонів.
  10.  Різке засудження дій бойовиків, обстрілу Маріуполя, декларованого бажання не виконувати Мінські домовленості.
  11.  Вимога про звільнення Савченко протягом 24 годин.
  12.  Вимоги до РФ щодо дій в Грузії та Молдові, в зонах заморожених конфліктів – декларація та 5 вимог.
  13.  Про потребу діалогу та політичного розв’язання конфлікту на Донбасі.
  14.  Перший пункт про дипломатичні санкції до кінця 2015 року – перелік найменш болючих для РФ обмежень. 
  15.  Ключові дипломатичні санкції – позбавлення права голосу та участі у статутних органах ПАРЄ до кінця року з можливістю перегляду.
  16.  Можливість відкликати всі інші повноваження РФ в асамблеї за невиконання мінських угод.
  17.  Про потребу створити спільну робочу групу, яка б моніторила прогрес щодо українського питання.

* * * * *

Резолюція
про оскарження, на змістовних підставах,
повноважень делегації РФ

1.
26 січня 2015 року повноваження російської делегації були оскаржені на підставі статей 8.1 та 8.2 регламенту Парламентської Асамблеї. Враховуючи роль та участь Російської Федерації в конфлікті на сході України, триваючу незаконну анексію Криму, що порушує статут Ради Європи, а також зобов'язання РФ перед Радою Європи, постало питання про відданість російської делегації принципам Ради Європи та зобов'язанням перед нею. 

2.
Асамблея нагадує про свою резолюцію 1990 (2014), в якій визнається,  що незаконна анексія Криму Російською Федерацією та дії РФ напередодні анексії  є серйозним порушенням міжнародного права і прямо суперечать Статуту Ради Європи та зобов'язанням Росії, взятим нею при вступі до РЄ.

Асамблея рішуче засудила порушення Російською Федерацією суверенітету і територіальної цілісності України. Водночас Асамблея підкреслила необхідність продовження діалогу з РФ, в тому числі про зобов'язання Росії  та її прихильність до цінностей  і принципів Ради Європи.

Тому Асамблея вирішила не анулювати повноваження російської делегації, а призупинити кінця сесії 2014 року право голосу представників РФ, їх участь в роботі Бюро, Президентського та Постійного комітетів ПАРЄ. Також РФ була позбавлена права на участь у місіях зі спостереження за виборами.

Крім того, в цій резолюції Асамблея залишила за собою право анулювати повноваження російської делегації, якщо Російська Федерація не сприятиме деескалації ситуації і не поверне назад процес анексії Криму.

3.
Асамблея засуджує незаконну анексію Криму і його поступову інтеграцію в Російську Федерацію. Вона також стурбована заявами російських політичних лідерів, які дають чітко зрозуміти, що вирішення цього питання відповідно до норм міжнародного права та принципів не буде можливим в осяжному майбутньому.

Асамблея знову підтверджує, що незаконна анексія Криму Російською Федерацією є грубим порушенням міжнародного права, в тому числі Статуту Організації Об'єднаних Націй, Гельсінського Заключного акта Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) , а також Статуту Ради Європи та зобов'язань Росії щодо вступу до цієї Організації.

4.
Асамблея стурбована з приводу погіршення ситуації з правами людини в Криму, в тому числі через вбивства і зникнення політичних активістів, які критично ставилися до анексії Криму Росією. Вона так само стурбована через погрози і дії щодо незалежних і критичних засобів масової інформації.  У зв'язку з цим Асамблея закликає російську владу:

    4.1. скасувати незаконну анексію Криму;

    4.2. повною мірою і прозоро розслідувати смерті та зникнення людей, а також звинувачення у зловживаннях та порушеннях прав людини поліцією і (пара)мілітарними силами, що діють в регіоні;

    4.3. розпустити всі воєнізовані об’єднання в регіоні;

    4.4. утримуватися від будь-якого тиску і погроз щодо закриття незалежних ЗМІ і згорнути процес закриття кримськотатарського каналу ATR.

5.
Становище меншин в Криму, зокрема кримськотатарської громади, викликає серйозне занепокоєння в Асамблеї. Вона стривожена нальотами на кримськотатарські організації та установи, включаючи відділення Меджлісу кримськотатарського народу, а також забороною на в'їзд до Криму для лідерів кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва і Рефата Чубарова.

Крім того, Асамблея висловлює занепокоєння з приводу повідомлень про зменшення доступу до освіти українською мовою в Криму. У зв'язку з цим Асамблея закликає російську владу:

    5.1. утримуватися від будь-яких переслідувань і тиску на кримськотатарські  установи і організації;

    5.2. дозволити повернення в Крим, а також вільний перетин адміністративного кордону Мустафі Джемілєву і Рефату Чубарову;

    5.3. вжити всіх необхідних заходів для забезпечення постійної наявності освіти українською мовою.

6.
Асамблея вітає те, що, за окремими винятками, цивільне населення продовжує вільно перетинати адміністративний кордон між Кримом і рештою України. Вона закликає всі залучені органи утримуватися від будь-яких необґрунтованих заходів, які могли б обмежити або перешкодити цьому вільному пересуванню цивільних осіб.

7.
Асамблея вкрай стурбована подіями в Східній Україні і засуджує роль Росії в підбурюванні та ескалації цих подій, в тому числі поставки нею озброєння для повстанських сил і приховану військову присутність РФ на території східної України, що грубо порушує міжнародне право, в тому числі Статут Ради Європи, а також Мінський протокол, до якого Росія приєдналася.

Крім того, Асамблея висловлює тривогу з приводу участі великого числа російських "добровольців" в конфлікті на сході України і відсутності помітної реації на ці дії з боку російської влади, хоча така участь є порушенням Кримінального кодексу Російської Федерації.

Вона бере до відома варті довіри повідомлення про поховання солдатів на території Росії. Асамблея засуджує порушення територіальної цілісності та кордонів держави-члена Ради Європи Російською Федерацією. Тому закликає російську владу негайно:

    7.1. вивести всі свої війська, у тому числі таємні приховані  сили, з території України;

    7.2. утримуватися від поставок зброї повстанським силам;

    7.3. вжити надійних заходів для припинення припливу російських добровольців для участі у конфлікті на східній Україні;

    7.4. ухвалити  поправки до Кримінального кодексу, які криміналізують  участь російських цивільних осіб у збройних конфліктах за кордоном, навіть якщо вони не отримують винагороди за свої дії;

    7.5. переслідувати у повній відповідності до законодавства РФ всіх громадян Росії, які брали участь в якості "добровольців" (слово взято в лапки в оригіналі; це означає, що вони не є справжніми добровольцями) у збройному конфлікту в Східній Україні;

    7.6. висловити повну готовність до співпраці задля розслідування збиття літака рейсу MH17 Малайзійських авіаліній;

    7.7. привести Федеральний закон про оборону Російської Федерації у відповідність з думкою Венеціанської комісії з приводу цього закону;

    7.8. забезпечити безперервний українсько-російський контроль над спільним державним кордоном;

    7.9. негайно звільнити всіх заручників, військовополонених і незаконно затриманих осіб.

8.
На думку Асамблеї, конфлікт на сході України може бути вирішено лише політичними засобами. Тому – вітає Мінську угоду і протоколи, підписані Російською Федерацією і Україною, а також самопроголошеними Донецькою та Луганською народними республіками.

Вона висловлює жаль з приводу неодноразових порушеннь усіма сторонами режиму припинення вогню. Вона закликає всі сторони-підписанти дотримуватися припинення вогню і повністю виконувати Мінські протоколи.

В той же час вона висловлює глибоку стурбованість тим, що Російська Федерація тепер заперечує навіть те, що вона є учасником Мінської угоди та протоколів, стверджуючи, що вона є лише спостерігачем. Асамблея особливо закликає російську владу допомогти українській владі здобути контроль над своєю ділянкою кордону, під міжнародним моніторингом, що є основою політичного вирішення конфлікту, як передбачає Мінська угода.

9.
Асамблея глибоко стурбована повторюваними і вартими довіри повідомленнями про порушення прав людини, у тому числі можливі військові злочини, скоєні озброєними повстанцями, а також добровольчими батальйонами, які воювали пліч-о-пліч з українськими збройними силами.

Російська та українська влада повинні повною мірою і з усією прозорістю розслідувати будь-які повідомлення про порушення прав людини та військові злочини, скоєні їх громадянами і, в разі наявності порушень, притягувати їх до відповідальності в повній відповідності з законом.

10.
Наголошуючи на необхідності вирішення конфлікту шляхом переговорів, Асамблея не може не засудити заяву лідера проросійських бойовиків Олександра Захарченка від 23 січня 2015 року про те, що його сили вже не будуть дотримуватися угоди про припинення вогню і не зацікавлені в ній, а також його рішення почати наступ з метою зайняти іншу частину Донецької області, а також місто Маріуполь.

Це є серйозною ескалацією конфлікту на сході України. Асамблея також  засуджує ракетні удари сепаратистських сил по місту Маріуполь, в результаті чого загинули щонайменше 30 мирних жителів.

Вона настійно закликає Росію використовувати свій вплив для того, щоб повстанські сили повернутися за стіл переговорів і повністю дотримуватися угоди про припинення вогню, як це передбачено в Мінських протоколах.

11.
Асамблея висловлює серйозну заклопотаність у зв'язку з позбавленням волі і обвинуваченням, висунутим Російською Федерацією щодо Надії Савченко, яка є членом Асамблеї.

Асамблея вважає, що передача її українськими повстанцями Російській Федерації та подальше ув’язнення є порушенням міжнародного права і де-факто викраденням. Вона вимагає, щоб Росія дотримувалася своїх зобов'язань відповідно до міжнародного права, оскільки вона є стороною Генеральної угоди про привілеї та імунітети та Протоколу до неї, відповідно до яких Надія Савченко як  член Парламентської Асамблеї користується європейським парламентським імунітетом.

Асамблея закликає російську владу звільнити Надію Савченко протягом 24 годин і забезпечити її повернення в Україну або передати її третій стороні.

12.
Дії Росії в Україні продемонстрували відсутність у неї бажання виконувати свої зобов'язання стосовно відносин з сусідніми країнами. Тому з метою розвіювання цих побоювань Асамблея закликає російську владу до:

    12.1. виконання резолюції за 2008 рік про наслідки війни між Грузією і Росією, дозволу про здійснення резолюції рішення від 2009 року "Про війну між Грузією і Росією: рік потому" і припинення етнічних чисток і окупації грузинських провінцій Абхазії і Південної Осетії та надання доступу моніторам Європейського Союзу до цих регіонів;

    12.2. усунення будь-яких перешкод для вільного переміщення цивільних осіб по всій лінії адміністративного кордону між Південною Осетією і Абхазією та іншою частиною Грузії;

    12.3. невідкладної реалізації зобов'язання вивести 14-у армію та її обладнання з території Республіки Молдова;

    12.4. негайного виконання постанови Європейського суду з прав людини у справі "Катан та інші проти Російської Федерації та Республіки Молдова", пов'язаної з правом на освіту з використанням латиниці в школах Придністров'я, а також до утримання від бойкоту молдовської продукції з метою надмірного впливу на зовнішньополітичний вибір Республіки Молдова;

    12.5. тривалої конструктивної взаємодії в рамках Мінської групи ОБСЄ для того, щоб знайти мирне вирішення конфлікту навколо Нагірного Карабаху, і до призупинення продажу зброї наступального характеру до Вірменії та Азербайджану до тих пір, поки цей конфлікт не буде вирішений.

13.
 На думку Асамблеї, вирішення конфлікту в Україні не буде можливим без повної участі і відповідної політичної волі РФ. Тому Росія повинна вступити в конструктивний діалог з Асамблеєю з цього питання, а також дотримуватись своїх зобов'язань і зобов'язань перед Радою Європи.

Тим не менш, ПАРЄ підкреслює, що такий діалог може мати місце тільки якщо російська влада готова взяти участь, сумлінно і без попередніх умов, в конструктивному і відкритому діалозі з Асамблеєю, у тому числі з тих питань, погляди на які у Асамблеї та Росії відрізняються.  Хоча, на жаль, спочатку пропозиція такого діалогу  в резолюції 1990 (2014) була спочатку відхилена Державною Думою РФ, згодом були чіткі сигнали, що Дума сьогодні готова брати участь в такому конструктивному діалозі з Асамблеєю.

14.
З метою сприяння діалогу з Російською Федерацією Асамблея наразі вирішує ратифікувати повноваження російської делегації.

Але водночас, чітко висловлюючи свій осуд тривалих серйозних порушень міжнародного права щодо України з боку Російської Федерації, в тому числі Статуту Ради Європи та зобов'язань внаслідок приєднання Росії до цієї організації, Асамблея вирішує призупинити такі права російської делегації на протязі всієї сесії Асамблеї у 2015 році:

    14.1 право бути призначеним доповідачем;

    14.2 право бути членом спеціального комітету зі спостереження за виборами;

    14.3 право представляти Асамблею в органах Ради Європи, а також у зовнішніх установах та організаціях, як на постійній так і на нерегулярній основі.

15.
На додаток до санкцій, викладених у пунктах 14.1 – 14.3, Асамблея вирішує позбавити російську делегацію права голосу і права бути представленим в Бюро Асамблеї, Президентському комітеті  та Постійному комітеті.

Тим не менш ПАРЄ має намір повернутися до цього питання з метою відновлення цих двох прав на сесії в квітні 2015 року, якщо Росія досягне помітного і відчутного прогресу на шляху виконання вимог Асамблеї, сформульованих в цій резолюції в пунктах 4.1 - 4.4; пунктах 5.1 - 5.3; пунктах 7.1 - 7.9; пункті  11; пунктах 12.1 – 12.4; і повністю співпрацюватиме з робочою групою, згаданою в пункті  17 цієї резолюції.

16.
Асамблея постановляє анулювати повноваження російської делегації на сесії у червні 2015 року, якщо не буде досягнутий прогрес щодо здійснення Мінських протоколів і меморандуму, а також вимог і рекомендацій Асамблеї, виражених в цій резолюції, особливо, у частині вимог негайного виведення російських військ зі Східної України.

17.
Асамблея пропонує Бюро розглянути питання про створення за згоди парламентів зацікавлених сторін спеціальної робочої групи за участю спікерів Держдуми РФ і Верховної Ради України або їх представників, щоб вони могли зробити свій внесок у реалізацію всіх пропозицій, зроблених в цій резолюції, і сформулювати можливі подальші дії з боку Парламентської Асамблеї в підтримку здійснення Мінських протоколів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.