10 фактів, які ви маєте знати про безвізовий режим з ЄС

П'ятниця, 29 квітня 2016, 14:25 — Міністерство закордонних справ
Інфографіка Представництва ЄС

20 квітня 2016 року Європейська комісія внесла на розгляд Ради ЄС та Європейського парламенту законодавчу пропозицію про включення України до переліку держав, громадяни яких не потребують віз для короткострокових (до 90 днів) поїздок до держав-учасниць Шенгенської угоди.

Міністерство закордонних справ України підготувало довідку – перелік відповідей на запитання, які лунають від українців з цього приводу.

1. Що буде далі?

Після внесення Європейською комісією законодавчої пропозиції про запровадження безвізового режиму для громадян України ця пропозиція має бути схвалена Європейським парламентом, а далі — Радою ЄС.

Рішення Європарламенту має бути ухвалене простою більшістю голосів.

Радою ЄС законодавчі ініціативи Європейської комісії схвалюються кваліфікованою більшістю — потрібно принаймні 55% держав-членів ЄС (без урахування Великої Британії, Ірландії та Данії, які не голосують з цих питань. - ЄП), які представляють не менше 65% населення цих країн ЄС.

Рішення набере чинності через 20 днів після публікації в "Офіційному журналі ЄС" (цей час необхідний для повідомлення прикордонних служб держав-членів ЄС про запровадження безвізового режиму поїздок для громадян України).

2. Коли очікувати на запровадження ЄС
безвізового режиму для України?

Розраховуємо, що вже у 2016 році громадяни України зможуть їздити до держав-учасниць Шенгенської угоди без віз.

3. Якими будуть умови безвізового режиму?

Безвізовий режим дозволятиме короткотермінове перебування в державах-членах ЄС (за винятком Великої Британії та Ірландії), а також в державах-учасницях Шенгенської угоди поза межами ЄС до 90 днів протягом кожного періоду в 180 днів.

Контролювати кількість днів, які можна перебувати в Євросоюзі без віз, можна за допомогою "шенгенського калькулятора".

У разі, якщо вам необхідно перебувати в ЄС довше, вам треба буде оформити візу.

Зокрема, безвізовий режим не даватиме права на проживання, працевлаштування, навчання в країнах ЄС.

4. До яких країн ми зможемо в’їжджати без віз
після запровадження безвізового режиму з ЄС?

Після запровадження безвізового режиму громадяни України зможуть в’їжджати без віз до всіх держав-членів ЄС, за винятком Великої Британії та Ірландії, а також до 4 держав-асоційованих учасниць Шенгенської угоди: Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.

Отже, отримання візи не вимагатиметься під час поїздок до таких держав:

Австрія, Бельгія, Болгарія, Греція, Данія, Естонія, Ісландія, Іспанія, Італія, Республіка Кіпр, Латвія, Литва, Ліхтенштейн, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чехія, Швейцарія, Швеція.

5. Що буде потрібно для безвізових поїздок?

Для того щоб скористатись правом безвізових поїздок до Шенгенської зони, потрібно оформити  біометричний "закордонний паспорт".

Оформлення біометричного паспорта в Україні здійснюється підрозділами Державної міграційної служби України, а за кордоном — дипломатичними установами України.

Для здійснення подорожі у безвізовому режимі громадянин України має бути готовим до надання службовцям прикордонних служб європейських країн інформації, у тому числі документально підтвердженої, щодо мети поїздки, наявності місця проживання, достатніх фінансових засобів на запланований період перебування, а також підтвердження наміру повернутися в Україну (наприклад, зворотний квиток).

Громадянам України також необхідно буде придбати поліс медичного страхування, а у разі подорожі автомобілем – також страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу.

6. Чи можуть європейські прикордонники відмовити у в’їзді,
попри безвізовий режим?

Прикордонні служби можуть відмовити у в’їзді на територію відповідної країни у разі, якщо громадянин України не зможе надати їм інформацію про мету в’їзду, в разі відсутності у нього фінансових засобів, а також у разі перебування такої особи у списку осіб, яким раніше було заборонено в’їзд.

Досвід запровадження безвізового режиму з Молдовою засвідчив, що через неналежне виконання умов безвізового режиму окремими громадянами фіксуються непоодинокі випадки відмов у в’їзді на кордоні.

У разі відсутності документів, які належним чином підтверджують мету поїздки, прикордонні служби можуть вимагати додаткових документів.

Саме тому рекомендуємо громадянам України обов’язково подбати про документи, які дозволять підтвердити мету поїздки.

7. Чи зможуть громадяни з паспортами старого зразка
в’їжджати до Шенгенської зони?

Так, громадяни, які мають дійсну шенгенську візу та дійсний закордонний паспорт старого зразка, зможуть в’їжджати на територію ЄС після запровадження безвізового режиму.

8. Чи припинять своє існування
угоди про малий прикордонний рух?

Запровадження безвізового режиму для короткотермінових поїздок громадян України не матиме впливу на порядок поїздок громадян України, який застосовується в рамках угод про малий прикордонний рух.

Угоди про малий прикордонний рух, укладені з Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією, застосовуватимуться і надалі.

9. Як безвізовий режим з ЄС вплине на
візову лібералізацію з іншими країнами?

Запровадження ЄС безвізового режиму для України свідчитиме про високу довіру держав-членів та інституцій ЄС до рівня безпеки документів, управління кордоном, запобігання нелегальній міграції, боротьбі з організованою злочинністю та забезпечення прав та свобод людини в Україні.

Це безумовний позитивний сигнал та аргумент для проведення переговорів про запровадження іншими країнами безвізового режиму для українських громадян.

10. Якими будуть наслідки запровадження
безвізового режиму з ЄС?

  • Безвізовий режим  — це відкриття ЄС для всіх українців. Він сприятиме росту мобільності та контактів за усіма напрямками: туризм, родинні зв’язки, бізнес, наукове співробітництво, міжкультурний діалог.
  • Безвізовий режим — це розвиток ділових контактів, необхідних для ефективного функціонування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі з ЄС.
  • Безвізовий режим  — зміцнення рівня довіри між прикордонними службами України та держав-членів ЄС, обмін оперативною інформацією, спільний аналіз ризиків.


Автор: Міністерство закордонних справ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.