"Дипломати з автоматом": як донецькі сепаратисти створюють міф про своє консульство в ЄС

Вівторок, 30 серпня 2016, 11:37 — Сергій Сидоренко, Європейська правда
Фото з архіву самоназваного "почесного консула ДНР"

В четвер 1 вересня свій "бенефіс" в Європі матимуть сепаратисти з маріонеткової організації "ДНР", яка контролює частину Донецької області і часто згадується в Україні як терористична.

Цього дня буде оголошено про відкриття "Представницького центру ДНР" в Чехії, яке в Донецьку називають своїм першим офіційним закордонним представництвом.

І хоча ця "дипмісія" не буде справжньою, та й взагалі брехні навколо даної події значно більше, ніж правди, наслідки 1 вересня можуть бути різними. В тому числі неприємними.

Україна – і разом з нею Чехія – ще можуть вийти переможцями з цієї інформаційної битви. Але можуть і програти. І те, що українська дипломатія в останні роки взагалі не працює на чеському напрямку, не допомагає процесу.

"Європейська правда" розібралася, що насправді відбудеться в Чехії та хто до цього причетний.

Фейковий "консул"

Про "дипломатичну перемогу" "молодої республіки" оголосив наприкінці минулого тижня сайт dnr-news.

"1 сентября в городе Острава состоится торжественное открытие представительского центра ДНР в Чешской Республике. Представительский центр ДНР — это первое официально зарегистрированное представительство Республики в странах Европейского Союза", – йдеться в повідомленні на сайті.

 в архіві "консула" є навіть її фото зі зброєю

Ім’я "представниці" сепаратистів в повідомленні не уточнюється, але наведено її фото. Цю пані добре знають ті, хто слідкує за українсько-чеськими відносинами. Це – Нела Ліскова, мешканка Острави.

В мережі повно її фото в Донецьку та околицях, а також на зустрічах із ватажками сепаратистів. У себе на Facebook-сторінці, а також на сторінці чеської організації  "Народне ополчення" Нела підтвердила: саме вона буде представлена  в четвер в якості "консулки".

Формально іноземні громадяни (приміром, чехи) справді можуть обіймати посаду "почесного консула". Але це – точно не той випадок.

В понеділок ввечері чеське МЗС оприлюднило офіційну заяву, в якій категорично спростував інформацію про "консула" та про будь-яку іншу форму "дипломатичного представництва ДНР".

"Самозвана Донецька народна республіка не може мати акредитоване диппредставництво у Чеській Республіці, оскільки Чехія не визнає її існування", – наголосили в МЗС.

"Чеська Республіка не може ані приймати, ані реєструвати їхніх дипломатичних представників...

Що стосується виступу Нели Ліскової в якості почесного консула так званої ДНР, то міністерство закордонних справ перевіряє цю ситуацію. Якщо буде підтверджено, що вона використовує цей титул для своєї популяризації, МЗС звернеться через офіційні канали, щоб вона негайно припинила використовувати таке означення", – йдеться в заяві.

Фейкове диппредставництво

Та не варто сподіватися, що 1 вересня нічого не станеться.

Прибічники донецьких сепаратистів цього дня справді проведуть презентацію в Остраві. І центр, який вони представлять, вже зареєстрований.

На сайті Мін'юсту є інформація про організацію з назвою "Zastupitelské centrum DNR", у перекладі – "представницький центр ДНР". Зареєстрована в червні поточного року, статутна мета – "розвиток співпраці Чехії та ДНР у питаннях економіки, торгівлі, культури".

Звернемо увагу: деінде цю назву перекладають як "Дипломатичний центр ДНР". Це – помилка гугл-перекладача з чеської мови, але вона піднімає "вагу" організації.

Звісно ж, це не диппредставництво, а звичайна громадська спілка.

Фейкове "почесне консульство" має трьох засновників.

 Протокол установчих зборів організації

Це – вже згадана Нела Ліскова та ще двоє осіб, Вадім Грубеш і Петр Вікторин. Всі засновники – громадяни Чехії.  

"Юридично це те саме, якби я зареєстрував громадську організацію "Почесне консульство інопланетян з Альфа Центавра". Тобто жодних правових наслідків це не має", – пожартував у коментарі ЄП чеський журналіст Ондра Соукуп.

Окремий привід для жартів – респектабельність "почесного консульства". Його адреса зазначена у статутних документах та у відкритому реєстрі чеського Мін'юсту.

Саме тут, у передмісті Острави, в обдертій будівлі з розписаними стінами, зареєстрована організація, що ставить на меті "представництво інтересів ДНР".

Фото Google Streetview

Але, звісно ж, у четвер журналістам покажуть не її. Презентація "Центру" відбудеться в центрі міста, в готелі Mercure.

Політичні наслідки

Жарти жартами, але подія 1 вересня може виявитися набагато більш значущою, аніж просто зібрання кількох маргіналів.

Організатори події добре попрацювали над тим, щоби запросити туди якомога більше представників політичного бомонду.

 

Запрошення отримали навіть ті, хто точно не підтримає виставу у виконанні прибічників сепаратистів. Серед них – Марек Женішек, депутат чеського парламенту, один з близьких соратників Карла Шварценберга та перший заступник глави партії Шварценберга ТОП-09.

У копії запрошення, яку опублікував депутат, Нела Ліскова знову підписалася як "почесний консул ДНР".

"Чехія визнає територіальну цілісність України, тому існування таких "почесних консульств" – відверта нісенітниця, навіть якщо заховати їх за маскою неурядової організації", – заявив ЄП депутат Женішек. А в facebook-дискусії він зазначив, що "повністю погоджується" з думкою, що нинішня історія "створює для Чехії імідж країни з певною шизофренією" та "руйнує міжнародну довіру".

На жаль, немає сумніву, що не всі депутати дотримуються точно такої думки.

В чеській політичній еліті є чимало проросійських політиків, аж до президента Мілоша Земана, а фракція комуністів – третя за чисельністю в Палаті депутатів чеського парламенту. І тому є висока ймовірність, що презентація "консульства ДНР" відбудеться за присутності політиків національного рівня.

Та ще важливіше – те, що в подіях 1 вересня мають взяти участь "представники влади ДНР".

Принаймні, про це йдеться в запрошенні, що надійшло до депутатів парламенту.

Хто саме представлятиме сепаратистів під час цієї презентації, достеменно невідомо. Джерела ЄП, наближені до чеського МЗС, припускають, що це буде "нікому не відома особа, яку зараз складно ідентифікувати".

А тому немає впевненості, що офіційна Прага зможе запобігти участі цієї людину в презентації.

Більше того, наразі немає впевненості, чи має чеська влада намір затримувати цю особу, навіть якщо знайде її. Навіть активісти, що підтримують Україну, не впевнені, що Прага має зупиняти діяльність Нели Ліскової.

"Якщо вона не порушує закон, чеська влада нічого не може робити. Так, якщо якийсь злочинець відвідає цю подію, його можуть заарештувати та видати Україні в рамках екстрадиції, але загалом це "консульство" є законним громадським утворенням", – заявив ЄП Якуб Янда, заступник директора аналітичного центру "Європейські цінності".

"Чехія може хіба що не видати візи тим, хто їде на подію, або затримати тих, хто оголошений у розшук. Та якщо туди прийде якась горлівська поетеса, яка розповідатиме про "жахливу київську хунту" – вона має на це право", – погоджується Ондра Соукуп.

Серед чеських політиків є й інша позиція.

Депутат Женішек вимагає затримати "представників ДНР", щойно вони з’являться на публіці.

"Якщо цю фальшиву презентацію відвідає представник "уряду" так званої "ДНР", як вони обіцяють у запрошенні, то цю людина треба видати українській владі", – заявив він ЄП.

Та, на жаль, серед чеських політиків більш популярна перша позиція, а не остання.

І це не дивно.

Український МЗС провалив роботу на чеському напрямку. ЄвроПравда здавна писала про "якість роботи" посольства у Чехії, яке швидше шкодило двостороннім відносинам, аніж підтримувало їх.

Ключова причина – те, що посольство "по блату" очолював політичний призначенець Борис Зайчук, брат багаторічного глави секретаріату Верховної ради Валентина Зайчука. Нині обидва брати нарешті пішли у відставку, причому чеського посла вдалося зняти лише після публічного скандалу, в якому він засвітився, та й то – не одразу.

Але політичні наслідки цього доведеться розгрібати ще тривалий час.

Російський слід

Єдине не розкрите наразі питання – фінансування кампанії навколо відкриття "консульства ДНР".

ЄП наразі не має документів, які доводили би російське джерело коштів, хоча всі спостерігачі кажуть про це як про доконаний факт.

Насправді витрати на створення скандалу – дуже скромні. Створення громадської організації – взагалі копійчана річ (її зареєстрований офіс ми показали вище).

До слова, організатори вирішили мінімізувати ризики – очевидно, боялися, що "представницький центр ДНР" буде закритий через свою назву, тому одночасно була створена ще одна ГО, з назвою "Представницький центр Донецького регіону" (і справді, не економити ж на цьому!)

Оренда залу для презентації "потягне" також на смішну суму. Невідомо, який пакет послуг замовлений в Mercure, але ціни на конференц-зали тут стартують від лише 150 євро. Та інші витрати – зарплатню Ліскової, її поїздки на Донбас та "представників ДНР" до Чехії – все одно хтось має фінансувати.

"Пані Ліскова – член правління "чеського національного ополчення" – екстремістської парамілітарної групи, пов’язаної із праворадикальною партією "Національна демократія", що має чіткий зв'язок із Росією", – пояснює Якуб Янда.

Нещодавній звіт чеського МВС підтверджує, що навіть офіційна влада називає цю групу екстремістською.

"Їх кілька сотень людей по всій Чехії, різного ступеня адекватності. Класичний мікс конспірології, антиамериканізму і проросійськості, яка з цього виходить.

Вони з'явилися на антиісламській хвилі, почали створювати осередки по всій Чехії. Але наша газета нещодавно робила розслідування і виявилося, що їх збирається лише пару сотень раз на місяць", – каже Ондра Суокоп.

Водночас незаперечних доказів російського фінансування цих активістів не мають також чеські розслідувачі.

Та й це, по суті, неважливо. Найголовніше зараз – зупинити відверто недружні дії та зробити все належне, щоби антиукраїнські настрої не набули в Чехії більшої популярності.

І без призначення фахового чеськомовного посла та повної ротації всього штату посольства України в Чехії тут, мабуть, не обійтися.

Автор: Сергій Сидоренко,

редактор "Європейської правди"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.