ЄС знайшов вихід з кризи щодо Угоди про асоціацію з Україною. Повний текст рішення

Четвер, 15 грудня 2016, 20:03 — Рішення Європейської ради, переклад ЄП

Глави держав-членів ЄС на саміті 15 грудня ухвалили рішення, яке має відкрити шлях для ратифікації Угоди про асоціацію.

Рішення, яке нідерландський прем’єр-міністр має представити своїм виборцям та депутатам як власну перемогу. Навіть попри те, що воно абсолютно нічого не змінює в Угоді про асоціацію та не обмежує Україну у співпраці та зближенні з ЄС.

"Європейська правда" вже публікувала аналітичну статтю одного з найкращих знавців Угоди в Україні, Тараса Качки (див. публікацію "Нідерланди та асоціація: що затвердять в четвер у Брюсселі"). Ближчим часом ми опублікуємо також статтю про те, як в Брюсселі ухвалювали дане рішення.

Тим часом ми пропонуємо до вашої уваги повний текст рішення, з якого кожен може сам зробити висновок. Переклад здійснений "Європейською правдою".

Висновки Європейської Ради

1.

Європейська Рада ще раз підтверджує свою прихильність до принципів міжнародного права та територіальної цілісності України, а також до укладення угоди між Україною та ЄС про асоціацію, включаючи створення поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі. Метою Угоди про асоціацію є надання підтримки країнам-партнерам на їх шляху до створення стабільних і процвітаючих демократій. Вона також відображає стратегічну і геополітичну важливість регіонального контексту для ЄС.

Тому завершення ратифікації угоди з Україною залишається найважливішою метою ЄС.

 2.

Ретельно вивчивши підсумки голландського референдуму 6 квітня 2016 року щодо законопроекту зі схвалення Угоди про асоціацію, а також з урахуванням занепокоєнь, які звучали перед референдумом, які були повідомлені прем'єр-міністром Нідерландів, Європейська Рада бере до уваги рішення Глав держав та урядів Європейського Союзу, яке має на меті зняти ці занепокоєння, у повній відповідності до Угоди про асоціацію та договорів ЄС. (Текст згаданого рішення викладений нижче. - ЄП)

3.

Європейська Рада наголошує, що дане рішення має обов'язкову юридичну силу для 28 держав-членів ЄС і може бути змінене або скасоване тільки за спільною згодою глав держав і урядів.

Воно набуде чинності після того, як Королівство Нідерландів остаточно ратифікує Угоду про асоціацію, а Євросоюз укладе її (процедура укладення угоди означає, що ЄС завершив усі ратифікаційні процедури. - ЄП).

Якщо цього не відбудеться, дане рішення анулюється.

4.

Європейська Рада вітає результати Саміту Україна-ЄС 24 листопада 2016 року і підкреслює рішучість Союзу поглиблювати і зміцнювати свої стосунки з Україною у світлі нинішніх проблем.

Вона визнає досягнення України у здійсненні реформ відповідно до європейських стандартів і той факт, що вона виконала умови для безвізового режиму з Європейським Союзом.

З урахуванням того, що вже схваленний повноцінний механізм призупинення безвізового режиму, законодавчим органам ЄС (Європарламенту та Раді ЄС) запропоновано завершити процедуру, наслідком якої буде скасування візових вимог для України і Грузії.

Рішення глав держав і урядів 28 держав-членів ЄС
на зустрічі в рамках Європейської Ради 
щодо Угоди про асоціацію

– Глави держав і урядів 28 держав-членів Європейського Союзу, уряди яких є учасниками Угоди про асоціацію,

– Беручи до уваги підсумки голландського референдуму 6 квітня 2016 року та заклопотаності, висловлені перед референдумом,

– Маючи бажання вирішити ці проблеми в повній відповідності до Угоди про асоціацію Україна-ЄС і Договорів ЄС, а також у відповідності до мети ЄС поглиблювати відносини з Україною,

Вирішили ухвалити наступне спільне бачення, яке набуде чинності після того, як Королівство Нідерландів ратифікує, а Європейський Союз укладе Угоду про асоціацію:

А

– Угода про асоціацію має на меті встановити тісні та тривалі відносини між Партнерами (Україною та ЄС) на основі спільних цінностей, однак не надає статусу кандидата на вступ до Євросоюзу, а також не створює зобов'язання про присвоєння такого статусу Україні в майбутньому.

В

– Угода підтверджує співпрацю з Україною в сфері безпеки, зокрема в галузі запобігання конфліктам, регулювання криз та запобігання поширенню зброї масового знищення. Вона не містить зобов'язання щодо того, що Євросоюз або держави-члени забезпечують гарантії колективної безпеки або іншу військову допомогу чи підтримку Україні.

C

Угода ставить за мету підвищення мобільності громадян. Водночас Угода не надає українським громадянам або громадянам Євросоюзу відповідно права проживати і вільно працювати на території відповідно держав-членів ЄС або України.

Угода не зменшує право держав-членів визначати обсяги допуску громадян України на свою територію з метою чи то працевлаштування, чи то самозайнятості.

D

– Угода підтверджує прихильність Союзу до підтримки процесу реформ в Україні. Угода не вимагає додаткової фінансової підтримки з боку держав-членів для України і водночас не змінює суверенне право кожної держави-члена визначати характер і обсяг двосторонньої фінансової підтримки України.

Е

Боротьба з корупцією займає центральне місце в зміцненні відносин між сторонами Угоди. У відповідності до Угоди, сторони співпрацюватимуть у сфері запобігання корупції та боротьби з корупцією як у приватному, так і в державному секторі. Співпраця між сторонами з питань верховенства права спрямована, зокрема, на зміцнення судової системи, підвищення її ефективності, збереження її незалежності та неупередженості, а також боротьби з корупцією.

F

– Повага до демократичних принципів, прав людини та основних свобод, а також дотримання принципу верховенства закону (в тому числі, як зазначено у пункті Е), є найважливішими елементами угоди.

Сторони зобов'язані виконувати свої зобов'язання відповідно до Угоди, їх дотримання буде контролюватися.

Відповідно до ст. 478 Угоди про асоціацію, кожна Сторона має право вжити відповідних заходів у разі невиконання зобов'язань. При виборі відповідних заходів пріоритет буде віддаватися тим, які якомога менше зашкодять Угоді. Ці заходи можуть, в крайньому випадку, включати призупинення будь-яких прав або зобов'язань, передбачених Угодою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.