Відповідь влади Пінчуку щодо відмови від ЄС та Криму. Повний текст

Четвер, 5 січня 2017, 10:00 — Костянтин Єлісєєв, для Wall Street Journal
фото president.gov.ua

"Європейська правда" вже повідомляла, що адміністрація Порошенка відповіла у Wall Street Journal на скандальну статтю Віктора Пінчука. У колонці за підписом Костянтина Єлісєєва, міжнародного радника президента, в АП категорично заперечили можливість компромісу за ключовими пунктами, запропонованими Пінчуком.

Коротка відповідь Києва гідна того, щоби опублікувати її повністю, без купюр.

Враховуючи суспільну важливість даного питання для України, ЄП републікує український переклад тексту з сайту WSJ. Ви можете також ознайомитися з оригіналом публікації (англійською).

Повага до України вкрай важлива для стабільного миру

Компроміси на умовах Росії –
неправильна політика світу щодо України

Стосовно статті Віктора Пінчука "Україна має піти на болючі компроміси для миру з Росією", можу сказати наступне: Я згоден з його благородним закликом до миру на Донбасі, але не можу погодитися із закликом до поступок, який грунтується на побоюваннях.

Страх і слабкість – погані радники.

Вони підігрівають апетити Росії, підштовхуючи її до ще більшої агресії і до більших людських страждань.

Ось чому Україна завжди виступала за вирішення конфлікту, яке було б засноване на національних інтересах і волі українців, які хочуть, щоб їх країна була незалежною і процвітаючою, хочуть робити свій вибір незалежно  від агресивного диктату.

Дозвольте мені чітко позначити "червоні лінії", які ніхто в Україні не насмілився  би перетнути – ні зараз, ні у майбутньому:

– Не буде розвороту в питанні європейської і євроатлантичної інтеграції України.

Це означало би відмову від незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. Це було би схожим на повернення України до радянського минулого – тобто те, чого не привітав би навіть пан Пінчук.

Відмова від європейської інтеграції стала би  політичним самогубством для будь-якого політика в Україні, який наважився б закликати до такого різкого розвороту, особливо після Революції гідності, з її вимогами щодо реформування та модернізації України.

– Жодних поступок територією України, будь то Донбас чи Крим.

Ці території не можуть бути частиною компромісу навіть в інтересах миру. Вони належать України, і це підтверджено на міжнародному рівні – в тому числі резолюцією Генеральної Асамблеї ООН щодо Криму, схваленою у минулому місяці, а також офісом Прокурора Міжнародного кримінального суду в доповіді, оприлюдненій в листопаді.

Україна ніколи не відмовиться від українців, які потрапили за залізну завісу через російське військове вторгнення до Криму та Донбасу.

– Ні – виборам на Донбасі, доки російські чоботи (військові –ред.) лишаються на українській землі.

Україна виступає за місцеві вибори, але тільки на базі українського законодавства і за стандартами Організації з безпеки і співпраці в Європі. Немає сумніву у тому, що Кремль хотів би легітимізувати гібридну окупацію Донбасу та свої маріонеткові режими українськими руками. Та ніхто не повинен потрапити в цю пастку.

Компроміси на умовах Росії є неправильною політикою.

Як сказав одного разу один із важковаговиків нової адміністрації США, "історія вчить, що слабкість лише розпалює зло" (це фраза Майка Пенса, майбутнього віце-президента США у адміністрації Дональда Трампа, сказана ним влітку 2016 року – ред.)

Це (такі поступки агресору – ред.)  ніколи не призводило ані до стійкого миру, ані врятованих життів. Навпаки, це завжди підживлювало агресію і створювало більше людських страждань.

Автор: Костянтин Єлісєєв,

заступник глави адміністрації президента

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.