"День бабака": Лондон шукає та не знаходить нові умови Brexit

Вівторок, 22 січня 2019, 14:00 — , Європейська правда
Фото: theweek.co.uk

Час для британської прем’єрки Терези Мей невблаганно спливає.

За 67 днів до офіційної дати виходу Великої Британії з Європейського Союзу і майже через тиждень після розгромної поразки у британському парламенті вона знову виступила перед парламентарями.

Анонсувавши "новий підхід" уряду до угоди про Brexit, Мей представила членам Палати громад так званий "план В".

Однак після виступу прем’єрки у парламенті чимало депутатів не могли приховувати розчарування.

"Так, наче й не було голосування минулого тижня. План В – це план А", – написала у Twitter депутатка Консервативної партії Сара Волластон.

Чи ж справді "план В" є повторенням вже виставленого на суд парламентарів "плану А" і проваленого з найбільш розгромним в історії британських прем’єрів результатом? "Європейська правда" спробувала розібратися.

 

Нове – це погано забуте старе

Виступ Мей у британському парламенті у понеділок ввечері починався багатообіцяюче.

"Нам стало зрозуміло, що підхід уряду потребує змін. І ми ці зміни провели", – заявила вона.

Дикий Brexit: чому Британія може обрати найгірший шлях виходу з ЄС

Втім, подальші тези очільниці британського уряду не внесли ясності у питання, яким чином Лондон буде вибиратися з ситуації, коли перспектива no-deal Brexit стає дедалі реальнішою. Не відповіли вони й на численні заклики лідерів ЄС, які після провалу погодженої з ними наприкінці осені угоди вимагали від британського уряду прояснити його подальші наміри.

Тереза Мей дала зрозуміти, що вона чітко дотримується ключових позицій, про які вже не раз говорила. Так, вона наголосила на необхідності уникнути сценарію виходу з ЄС без угоди, однак відмовилася виключити саму можливість такого варіанта, як того вимагали представники опозиції, зокрема лейбористи. За словами прем’єрки, найкращим способом уникнути "жорсткого Brexit" є затвердження її угоди.

Мей також відмовилася від ідеї попросити ЄС про відтермінування Brexit, запланованого на 29 березня, стверджуючи, що Брюссель на це не піде (і байдуже, що минулого тижня там не раз натякали на те, що відстрочка можлива, але ж Лондон про неї не просить).

Крім того, прем'єрка знову відкинула ідею другого референдуму щодо Brexit. На її думку, на це у парламенті не знайдеться голосів, а до того ж другий референдум ставить під загрозу соціальну згуртованість і віру в демократію.

"Нашим обов'язком є імплементація рішення першого референдуму. Боюся, другий референдум створить складний прецедент, який матиме істотний вплив на те,  як у цій країні проводити референдуми загалом", – зазначила Мей.

Певно, найбільшою новиною у виступі голови британського уряду стало оголошення про скасування плати у 65 фунтів стерлінгів для громадян ЄС, які хочуть гарантувати собі право і далі жити в Британії після Brexit.

"Стрибок зі скелі у Brexit"

Але найбільше від Терези Мей очікували пропозиції щодо "запасного плану" (backstop) для Північної Ірландії. Адже саме це питання стало каменем спотикання на шляху затвердження угоди про Brexit в парламенті.

З приводу backstop Мей анонсувала обговорення з юніоністами (Демократична юніоністська партія, партнер консерваторів в уряді) та іншими політичними силами, які не підтримують урядовий варіант північноірландського врегулювання. Результати цих дискусій прем’єрка наступного тижня має намір представити Брюсселю.

Тут треба розуміти: ЄС наполягає на "запасному плані", щоб уникнути перевірок товарів на кордоні між Ірландією і Північною Ірландією (цих перевірок не хоче і Лондон). Backstop, який має почати діяти після завершення перехідного періоду, тобто з 2021 року, передбачає, що у Північній Ірландії збережуть дію окремі правила спільного ринку ЄС, "якщо сторони не знайдуть кращого рішення".

У противників "запасного плану" є ряд застережень до нього.

Це і його фактично безстрокова дія попри запевнення у тимчасовості. Це і наявність перевірок товарів, які прибуватимуть з основної частини Британії до Північної Ірландії – на думку юніоністів, це створює загрозу єдності Сполученого Королівства. Це і небезпідставні побоювання, що Британія продовжуватиме підкорятися правилам ЄС, втративши при цьому вплив на їх формування.

Досі питання "запасного плану" не раз поставало руба в переговорах між Лондоном і Брюсселем і не раз заводило їх у глухий кут.

У цьому відношенні ЄС зберігає принципову позицію і навряд чи істотно змінить її наступного тижня після дискусій у Британії.

Наступного тижня британський парламент також має провести серію голосувань за поправки до угоди про Brexit. Серед поправок, які вже запропоновані – пропозиція лейбористів дати парламенту можливість голосувати за більш близькі відносини з ЄС, зокрема за збереження у спільному ринку, а також продовження строків виходу з ЄС чи надання парламенту більше можливостей для блокування Brexit без угоди.

Варто наголосити: ці голосування не матимуть обов’язкового характеру і не являтимуть собою спробу повторного затвердження угоди про Brexit. Швидше, це тест щодо змін, які Мей може розглянути для коригування своєї угоди. Результати цих голосувань також можуть стати додатковим аргументом британської прем’єрки у її спробах переконати Брюссель змінити позицію у чутливих питаннях.

Обов’язкове ж голосування щодо угоди про Brexit очікується не раніше лютого, коли часу до виходу лишатиметься ще менше.

Хтось може назвати це навіть стратегією Терези Мей – відкласти голосування на останній момент, щоб противники угоди двічі подумали, перш ніж голосувати проти, штовхаючи країну "зі скелі у жорсткий Brexit".

Поки ж ситуація з виходом Британії з ЄС мало чим відрізняється від тієї, яка спостерігалася місяця півтора тому. І тут важко не погодитися з лідером лейбористів Джеремі Корбіном, який зазначив: "Це все нагадує мені день бабака".

Автор: Іванна Костіна,

"Європейська правда"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: