Пранкери з українським слідом: як злочинці збирали кошти від імені французького міністра

Середа, 5 червня 2019, 10:45 —

Березень 2019 року, розмова між міністром закордонних справ Франції Жаном-Івом Ле Дріаном і послом Франції в Тунісі Олів'є Пуавр д'Арвором:

 

– Скажи, Жан-Ів, ти знову дзвонив моєму другу-бізнесмену, щоб попросити у нього грошей?

– Як? Знову дзвонив? І знову на викуп заручників? І скільки ж я попросив?...

Як би комічно не виглядала ця сцена, вона – реальна, йдеться в розслідуванні видання Le Figaro про банду шахраїв, які вимагали мільйони євро у політиків і бізнесменів з усього світу від імені французького міністра закордонних справ.

Не обійшлося в цій кримінальній історії і без участі України.

"Франція дякує вам"

Мільярдери з усього світу, африканські президенти, багаті французькі спадкоємці...

Протягом трьох років банда шахраїв телефонувала від імені Жана-Іва Ле Дріана, міністра оборони Франції в уряді Франсуа Олланда і міністра закордонних справ в нинішньому кабінеті Едуара Філіпа, вимагаючи грошей для "секретної операції" з викупу заручників.

Серед жертв обману – чимало відомих імен: Ага Хан, один з найбагатших людей планети (виплатив шахраям понад 18 мільйонів євро), власниця марки шампанського "Шато Марго" (3 мільйони), один із синів Франсуа Міттерана (сума невідома).

Найбільше "витратив на заручників" один турецький бізнесмен, великий франкофіл, який не побажав називати свого імені – він заплатив шахраям 41 мільйон євро. Жертвами обману були не тільки приватні особи, а й підприємства (Vinci, Areva, Aerospace, Mouton Rothschild), і навіть благодійні фонди і НКО. Випросити грошей (правда, безуспішно) злочинці намагалися у ліонського кардинала Барбара (засудженого за неінформування у справі про педофілію), у архієпископа Парижа, а також у бізнесмена П'єра Берже, супутника життя Іва Сен-Лорана.

Загалом банді вдалося незаконно привласнити понад 80 мільйонів євро.

Схема обману була проста: один із шахраїв дзвонив жертві і представлявся особистим радником Жана-Іва Ле Дріана. "Міністр хоче поспілкуватися з вами особисто. Це дуже терміново", – говорив він. Далі йшов дзвінок по скайпу, в якому "псевдоміністр" повідомляв, що для операції з порятунку французьких заручників потрібні гроші.

Офіційно Франція не платить викуп за заручників, тож гроші мали переводити викрадачам з приватного рахунку. Потім ці гроші спонсорам обіцяли повернути. "Франція дякує вам", – так зазвичай завершувалася розмова.

Розслідування державної ваги

Двох хвилин поганого зв'язку і неймовірного дару переконувати зазвичай було досить, щоби люди потрапляли на гачок. При цьому шахраям вдавалося імітувати голос Жана-Іва Ле Дріана, а своє обличчя вони приховували під вдало зробленою силіконовою маскою міністра.

У МЗС Франції, переглянувши запис однієї такої розмови, визнали, що схожість – разюча. Все було продумано до деталей: обстановка, французький прапор і навіть телефон – усе було дуже схоже на справжній кабінет міністра.

Шахраям було відомо все про місцеперебування і переміщення не лише Жана-Іва Ле Дріана, а й двох його справжніх радників, від імені яких дзвонили мільйонерам.

Схема успішно працювала з 2015 року.

До літа 2016 року шахраї обдзвонили більше 150 осіб у понад 40 країнах.

Якщо розмова проходила успішно, то гроші надсилали на банківський рахунок в одній з азійських країн, де потім вони "розчинялися".

Але у людей, які особисто знали Жана-Іва Ле Дріана, почали виникати підозри. Так, президент Сенегалу Маки Саллі не піддався на обман, тому що справжній міністр зазвичай звертався до президента на "ти", а шахрай у розмові – на "ви".

Схожа ситуація виникла з президентом Габону. "Коли Ле Дріан хоче мені зателефонувати, він набирає номер мого мобільного, а не звертається через секретаріат", – розповів Le Figaro Алі Бонго.

В апараті президента Республіки Конго Дені Сассу-Нгессо зупинили операцію з переказу грошей буквально в останній момент, зателефонувавши для уточнень до французького МЗС.

Саме відтоді, з осені 2015 року, Міністерство закордонних справ Франції почало отримувати по кілька запитів на день з приводу так званої операції зі звільнення заручників. Міністерство навіть випустило спеціальний циркуляр про це для всіх французьких посольств і консульств.

Розслідуванням справи зайнялися французькі спецслужби.

Український слід

У лютому цього року поліція заарештувала трьох шахраїв, однак правоохоронці не впевнені, що на волі не залишилися інші члени банди.

Це чоловіки віком від 37 до 47 років, які проживали в передмісті Тель-Авіва. Ватажок банди був заарештований раніше, йому вже пред'явлено звинувачення, а до цього він був засуджений у Франції за інший злочин.

Цей персонаж, 51-річний Жильбер Шиклі, заслуговує на окрему розповідь. Le Figaro називає його "жадібним", "вульгарним" "нарцисом", "з вражаючим апломбом і даром переконання", "гордовитим і впевненим у собі".

 
Жильбер Шикли

Виходець із Тунісу, громадянин Франції та Ізраїлю Жильбер Шиклі ріс у Парижі в районі Бельвілль. В юності він часто прогулював школу.

"Кар'єру" шахрая, за даними поліції, він почав 2005 року. Тоді він вимагав гроші у директорів найбільших французьких підприємств, представляючись агентом французької зовнішньої розвідки (DGSE).

У 2016 році французький суд засудив його за це до трьох років в'язниці. Але одразу до місця позбавлення волі Жильбер Шиклі не потрапив, бо на момент слідства і суду перебував в Ізраїлі. Відмова ізраїльської влади видати злочинця спричинила тоді дипломатичні тертя між Парижем і Тель-Авівом.

Тим часом, набравшись досвіду, Шиклі вперше вирішив представитися Жаном-Івом Ле Дріаном, коли той став міністром оборони Франції. Шахрай склав багатомільйонний контракт на продаж владі Тунісу вертольотів Tiger. На договорі про продаж він поставив фальшивий підпис Ле Дріана. Але оскільки влада Тунісу не мала наміру купувати вертольоти, контракт зірвався.

У серпні 2017 року Жильбер Шіклі поїхав до України.

"Офіційно він їде до Києва, щоб здійснити паломництво до могили рабина. Швидше за все, саме там він придбав виготовлену на замовлення силіконову маску. Україна стає базою для його злочинної діяльності", – пише Le Figaro.

Більше того, видання додає, що незабаром після приїзду, в серпні 2017 року, Шиклі був заарештований українською поліцією за запитом французької влади. Однак – ненадовго!

"Шиклі ненадовго затримується в тюрмі, де з ним так добре поводяться, що навіть надають холодильник! Через місяць він виходить на свободу, підкупивши прокурора", – пише видання, втім, не надавши доказів цього підкупу. Однак схоже, що ці дані Le Figaro є некоректними. Навпаки, є підстави говорити, що прокуратура зробила все можливе для його затримання, однак - суд, всупереч позиції прокурора, щонайменше один раз дозволив йому вийти на свободу.

Однак тут Шиклі "зробив помилку": вирішивши посміятися над французькою владою, він записав ролик і виклав його на YouTube. "Мені плювати на французьке правосуддя", – каже він на відео, випиваючи чарку горілки за "зароблені" мільйони. Це відео у Парижі сприйняли як ляпас.

Цікава деталь: джерела "Європейської правди" в українській прокуратурі підтверджують, що він справді записав цей відеоролик, але зробив це... у камері слідчого ізолятора! Про це свідчить і час запису, коли він був затриманий, і "інтер'єр" на запису.

Але зрештою українська частина історії добігла завершення. За деякий час, пише Le Figaro, Шиклі знову заарештовують українські спецслужби дорогою до аеропорту. А після цього – екстрадують до Франції.

Втім, після арешту Шиклі випадки шахрайства не припинилися.

У травні 2018 року дзвінки від імені Жана-Іва Ле Дріана поновилися. І лише в лютому 2019 року трьох спільників Шиклі заарештували під Тель-Авівом "під час вчинення злочину, з телефоном у руці".

Але, як сказав журналісту газети Le Figaro адвокат Ле Дріана, ніхто не впевнений у тому, що дзвінки не поновляться.

Текст Radio France International публікується "Європейською правдою" з дозволу правовласника. Опубліковано із редакційними корективами

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: