Що може запропонувати інвесторам український агросектор

Четвер, 10 вересня 2015, 08:50 — Олексій Павленко, міністр агрополітики, для Європейської правди

Існують три речі, які можна робити без упину, – дивитися, як горить вогонь, тече вода та розповідати про інвестиційну привабливість українського агросектора.

І не просто розповідати, а доводити це уже реалізованими проектами. Останнє завдання є пріоритетним у міжнародному напрямі діяльності Мінагрополітики, який є дуже важливим для збільшення капіталовкладень до галузі.

Неодноразово ми представляли перспективність вітчизняного агросектора на великих інвестфорумах у США, Великій Британії, Іспанії та Україні. І кожного разу зацікавленість бізнесу в сільському господарстві нашої країни зростала.

15 вересня поточного року українська делегація отримає можливість розповісти про стан реформування галузі та поспілкуватися із закордонними інвесторами у рамках бізнес-форуму "Інвестиції у сільське господарство та продовольство України" у Лондоні. Співорганізаторами заходу є Мінагрополітики України та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Що саме ми готуємося представити інвесторам?

По-перше, уже реалізовані реформи, які сприяють бізнес-активності у галузі, спрощують умови підприємництва та захищають права інвесторів.

Такі відомі компанії як Nestle, Danone, DuPont Pioneer, Cargill, Bunge, Monsanto, John Deere, AGCO уже встигли переконатися у хороших перспективах українського агросектора та готові продовжувати свою роботу на території нашої держави.

 

У нас – амбітні цілі. До 2020 року плануємо збільшити виробництво зернових в Україні до 100 млн тонн та подвоїти їх експорт. А також – збільшити виробництво продукції з високою часткою доданої вартості у три рази.

Ну і, звичайно, залучити іноземних інвестицій до агросектора в розмірі понад 8 млрд доларів США.

Для потенційних інвесторів ми пропонуємо широку гамму можливостей – кожен може обрати на свій смак.

Перспективними стануть вкладення у розвиток зрошувальних систем на Півдні України. Світовий Банк уже висловив готовність долучитися до цього проекту.

Спільно проведений технічний аналіз реального стану іригаційних систем виявив, що наразі вони зношені на 82%. А повноцінне забезпечення зрошувальною водою південних областей дасть можливість збільшити їх врожаї втричі!

Давайте уявімо на хвилинку, що збулася наша мрія щодо валового виробництва 100 млн тонн зерна на рік. Такі великі обсяги – просто катастрофічні для логістичних систем, що маємо зараз. Запропонована нами альтернатива – розвиток річкової логістики, а також судноплавства по Дніпру та Південному Бугу.

Наразі заплановано інвестпрограму з відновлення транспортних та пасажирських перевезень по Дніпру. Її реалізація надасть можливість щороку транспортувати водою до 3 млн тонн зернових, що розвантажить понад 250 залізничних вагонів та зніме з вітчизняних доріг навантаження у понад 600 великовантажних автомобілів на добу.

Ще одним привабливим інвестнапрямом є розвиток переробної промисловості та виробництва продукції з високою часткою доданої вартості.

Україна має усі можливості для того, щоб стати великим експортером не просто сировини – зерна, наприклад, а продуктів його переробки – пластівців, борошна, виробів з нього, кондитерки тощо.

Наразі ми уже суттєво зменшили експорт сировинних видів продукції до ЄС: якщо за 6 місяців 2014 року їх частка у експорті складала 76%, то за відповідний період поточного року – 67%.

Подальше збільшення експорту такої продукції означатиме додаткові валютні надходження до державного бюджету України.

 

У спілкуванні з іноземними інвесторами ми постійно наголошуємо на важливості та перспективності підтримки малого та середнього фермерства України. Більше половини аграрної продукції виробляється фермерами, домашніми господарствами, індивідуальними виробниками, яких зараз - 3,5 млн.

Для того щоб така продукція була конкурентоспроможною на закордонних ринках, необхідно чітко дотримуватися стандартів її виготовлення, зберігання та транспортування. Самостійно малі та середні сільгосптоваровиробники забезпечити дотримання усіх вимог не зможуть.

Тому в якості одного із альтернативних варіантів ми пропонуємо залучення іноземних інвестицій. Як приклад, фермери Львівщини, Івано-Франківщини, Херсонщини, Дніпропетровщини отримали підтримку від уряду Канади, що дозволила їм придбати сучасне обладнання для зберігання молока.

Окремі можливості для інвестицій є у вкладеннях в лізинг сільгосптехніки. Через недофінансування фермери не можуть придбати нову техніку та обладнання,  оскільки вартість кредитів може сягати до 30% річних, причому на період до одного року. У Європі ж фермер кредитується на п'ять-сім років під 3-5% річних.

Перспективним є також розвиток насінництва та селекції. Визнано, що Україна має найкращі можливості для вирощування насіння – зокрема, завдяки природним та кліматичним ресурсам. Наразі у нас уже кілька років успішно працюють французькі компанії, які реалізують двосторонні інвестиційні проекти з насінництва. Триває співробітництво з Китаєм щодо розвитку селекції рослин.

Ну, і нарешті, один із найбільш цікавих проектів, які ми пропонуємо інвесторам – виробництво біоетанолу

Підписавши Угоду про асоціацію з ЄС, Україна взяла на себе також зобов'язання щодо збільшення частки біоетанолу в автомобільному паливі до 10% до 2020 року.

Але якщо у країнах Євросоюзу цей показник поступово наближається до 5%, то в Україні він не перевищує 1%. Це при тому, що наш агросектор має великий потенціал до виробництва біопалива. Тільки завдяки переробці 10 млн тонн кукурудзи Україна може виробляти не менше 4 млн тонн біоетанолу.

Донедавна у нас були створені усі умови для монополізації виробництва біоетанолу – право на нього мали лише 12 підприємств. Завдяки дерегуляції галузі виробляти біопаливо може кожне підприємство, отримавши відповідну ліцензію.

В цілому ми прагнемо не тільки продемонструвати інвесторам перспективні напрями розвитку агросектора України, але також запевнити потенційних інвесторів, що галузь є стабільною та безпечною для капіталовкладень.

І це – не порожні слова. Доказом є успішні приклади великих компаній та окремих підприємців, що продовжують свій бізнес в Україні та готові проходити з нами через найскладніші періоди.

Чому так відбувається, адже, здавалося б, ризики для бізнесу у нашій країні мали б злякати інвесторів?

Так от: ризики присутні завжди. Але успішні люди оцінюють перспективи роботи не за ризиками, а за потенційними перевагами.

Без сумніву, ризики властиві й українському агросектору. Проте його переваги є настільки значними, що стають вирішальним аргументом на нашу користь. 

 

Автор: Олексій Павленко

міністр аграрної політики та продовольства України

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.